Νατοϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας με συμμετοχή και της ΕλλάδαςΈξι Νατοϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπέγραψαν χθες το Μνημόνιο Κατανόησης του προγράμματος NGRC (Next Generation Rotorcraft Capability), το οποίο αφορά στην ανάπτυξη ενός νέου ελικοπτέρου μέσης μεταφορικής ικανότητας. Το μνημόνιο αφορά στη φάση αρχικής μελέτης αντίληψης του νέου ελικοπτέρου και θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των € 26,7 εκατομμυρίων.

 Εκτός της Ελλάδας στο πρόγραμμα NGRC συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία (ο Καναδάς έχει καθεστώς παρατηρητή). Κατά τη φάση αντίληψης, τα κράτη θα καταγράψουν το πώς θα ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές τους ανάγκες, με βάση τη διαθέσιμη τεχνολογία, και θα αξιολογήσουν λύσεις όπως η υβριδική κίνηση και η ανοιχτή αρχιτεκτονική.

Το σχετικό πρόγραμμα αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2020 και έχει ως στόχο το κοινό ελικόπτερο να είναι διαθέσιμο το 2035-2040. Το ελικόπτερο που θα προκύψει θα είναι νέας σχεδίασης και όχι μια βελτιωμένη έκδοση υφιστάμενης σχεδίασης. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αντίληψης θα αποφασιστούν οι τελικές ικανότητες και δυνατότητες που θα έχει το νέο ελικόπτερο και με βάση αυτές τις αποφάσεις θα προχωρήσει η ανάπτυξη του. 

Στόχος είναι η ικανοποίηση όσο το δυνατό περισσότερων απαιτήσεων έτσι ώστε να αυξηθούν οι εμπορικές προοπτικές του ελικοπτέρου. Το νέο ελικόπτερο θα αναπτυχθεί σε μια βασική μεταφορική έκδοση και στη συνέχει σε άλλες εκδόσεις όπως ειδικών επιχειρήσεων, διακομιδής τραυματιών και ασθενών, έρευνας και διάσωσης μάχης και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία εξωφύλλου απεικονίζει ιταλικό ελικόπτερο EH-101 και είναι ενδεικτική.