Έτοιμες οι δυο πρώτες Ελληνικές «οχιές» - Τα αναβαθμισμένα F-16 που θα αλλάξουν τις ισορροπίες



Μέχρι το 2028 θα πρέπει να είναι έτοιμα – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – άλλα 83 F-16 που θα έχουν αναβαθμιστεί από «Block 52+» και Block 52+ advanced» σε «Block 70V». Θα έχουν γίνει δηλαδή επιπέδου «Viper» που στα Αγγλικά σημαίνει «οχιά».

Τα αναβαθμισμένα F-16 μαζί με τα υπερσύγχρονα Rafale, αλλάζουν εντελώς τις ισορροπίες στο Αιγαίο τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα των F-35 και τη στιγμή κατά την οποία μάλιστα – όπως λένε αναλυτές – ήδη η Τουρκική πολεμική αεροπορία αρχίζει να έχει και προβλήματα με ανταλλακτικά.

Οι 2 πρώτες «οχιές» λοιπόν είναι έτοιμες και από αύριο θα πετούν στο Αιγαίο. Μέχρι το τέλος του χρόνου γίνεται προσπάθεια τα μαχητικά που θα μπουν σε υπηρεσία να φτάσουν τα 8.

Τα χαρακτηριστικά
Τα F-16 Viper με τα προηγούμενα μοντέλα των F-16 που είχε η χώρα μας στο οπλοστάσιο της, είναι ουσιαστικά δυο διαφορετικά αεροσκάφη. Οι «οχιές» έχουν επιπλέον δυνατότητες σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, τόσο από άποψη ραντάρ, υπολογιστή μάχης κ.α, όσο και από τα όπλα που μπορεί να φέρουν.

Το Viper έχει το νέο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA το οποίο μαζί με τα νέα οπλικά συστήματα αλλά και το σύστημα ζεύξης δεδομένων LINK 16, δημιουργεί την απόλυτη υπεροχή απέναντι στην αεροπορία της Τουρκίας.

Μετά την αναβάθμιση το F-16V θα έχει αυτόνομη στόχευση σε κάθε περιβάλλον, θα έχει ευρεία απεικόνιση υψηλής ευκρίνειας με χάρτες BIG SAR, θα έχει καλύτερο και πιο γρήγορο εντοπισμό στόχων, θα μπορεί να «κλειδώνει» μικρότερους στόχους, θα μπορεί να «κλειδώνει» πολλούς στόχους κάθε φορά και τέλος θα έχει ισχυρή ηλεκτρονική προστασία.