Αμερικανικός Στρατός: Σε φάση σχεδίασης και κατασκευής πρωτοτύπων το πρόγραμμα αντικατάστασης των Μ2 Bradley



Ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M2 Bradley (OMFV : Optionally Manned Fighting Vehicle) έχει περάσει πλέον σε φάση σχεδίασης και κατασκευής πρωτοτύπων. Το πρόγραμμα διεκδικούν οι εταιρίες Point Blank Enterprises, Oshkosh Defense, BAE Systems, General Dynamics Land Systems and American Rheinmetall Vehicles. 

Οι προδιαγραφές του Αμερικανικού Στρατού δεν είναι οριστικές, καθώς θα διαμορφωθούν κατά της φάση της σχεδίασης των πρωτοτύπων και στη συνέχεια, με βάση αυτές τις προδιαγραφές, θα κατασκευαστούν τα πρωτότυπα, τα οποία και θα δοκιμαστούν. Σε γενικές γραμμές, ο Αμερικανικός Στρατός θέλει ένα τεθωρακισμένο όχημα μέσου βάρους, 40-50 τόνων και με πυροβόλο των 30 χιλιοστών (τουλάχιστον), με επιθυμητό πυροβόλο των 50 χιλιοστών.

Το πλήρωμα θα πρέπει να είναι δύο άτομα και το όχημα να μπορεί να μεταφέρει Ομάδα Πεζικού έξι ατόμων. Η όλη σχεδίαση θα πρέπει να έχει ανοιχτή αρχιτεκτονική για ευκολία στη συντήρηση και τη μελλοντική αναβάθμιση. Επίσης, το όχημα θα πρέπει να έχει χαμηλό ακουστικό ίχνος, ενώ επιθυμητή είναι η συνθήκη της υβριδικής κίνησης. 

Με την ολοκλήρωση της φάσης σχεδίασης και κατασκευής πρωτοτύπων ο Αμερικανικός Στρατός θα επιλέξει τρείς από τις πέντε προτάσεις για την επόμενη φάση. Η φάση σχεδίασης θα καλύψει την περίοδο 2023-2024, ενώ η φάση κατασκευής των πρωτοτύπων θα ξεκινήσει το 2025.

 Ο τελικός νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του 2027. Θα ακολουθήσει η φάση χαμηλού ρυθμού παραγωγής, η παράδοση των πρώτων οχημάτων το 2029 και η έναρξη παραγωγής πλήρους ρυθμού το 2030.