Πολεμική Αεροπορία: Παρουσίαση ρουκετών APKWS, ένα όπλο χαμηλού κόστους



Το ενδιαφέρον των κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS δεν αφορά μόνον τα επιθετικά ελικόπτερα Kiowa Warrior ή τα Apache. Αφορά και τη Πολεμική Αεροπορία. Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «BAE Systems» κ. Chris Roper (Regional Business Development Director) και κ. Don Riffee (Business Development Manager) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) που κατασκευάζει.

Και πράγματι είχαμε αναφερθεί στο παραπάνω ζήτημα μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο. Από τη στιγμή που προσεχώς τα ελληνικά F-16 θα ανακτήσουν την ικανότητα αυτόνομης κατάδειξης στόχων με λέιζερ, μέσω ατρακτιδίων στοχοποίησης (TGP) τύπου SNIPER και από τη στιγμή που η APKWS II έχει ήδη πιστοποιηθεί για την προσβολή UAV και Drones (https://defencereview.gr/i-bae-systems-dokimase-me-epitychia-kateythynome/), δεν βλέπουμε λόγους για τους οποίους το όπλο αυτό θα άφηνε την Πολεμική Αεροπορία αδιάφορη.


Τέλος, οι αναφορές που έχουν γίνει από το DefenceReview.gr, σχετικά με την προοπτική αναβάθμισης των 20 εκπαιδευτικών T-6A Texan II που έχει σε αδράνεια η Πολεμική Αεροπορία, σε AT-6E Wolverine, το επιθετικό αεροσκάφος χαμηλού κόστους αγοράς και χρήσης που εξετάζει η USAF και έχουν ήδη αγοράσει η Τυνησία (https://defencereview.gr/tessera-aeroskafi-eggys-ypostirixis-at-6/) και η Ταϊλάνδη, περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα των αεροσκαφών αυτών να φέρουν καλάθους ρουκετών Hydra 70, σε συνδυασμό με πυργίσκους ηλεκτροοπτικών που διαθέτουν και καταδείκτες λέιζερ.

Σε παλιότερο, πραγματικά πλήρες και απόλυτα λεπτομερές αφιέρωμα του DR (https://defencereview.gr/kateythynomenes-royketes-apkws-ii-to-pyrom/) για τις κατευθυνόμενες μέσω λέιζερ ρουκέτες APKWS II, σημειώναμε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν απόθεμα μεγαλύτερο των 15.000 μονάδων. Βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, στελέχη της BAE Systems Inc. επισκέφθηκαν εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στη χώρα μας προς διερεύνηση προοπτικής συνεργασίας στο πλαίσιο ενός δυνητικού προγράμματος αναβάθμισης μέρους της ποσότητας ρουκετών Hydra 70 με τη συλλογή APKWS II, με το μισό του κόστους αγοράς νέων ρουκετών του τύπου αυτού!

Πρόσφατα η βρετανική BAE Systems ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης, αυξημένου βεληνεκούς, των κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS ΙΙ (Advanced Precision Kill Weapon System ΙΙ). Σύμφωνα με την BAE Systems οι νέες ρουκέτες θα έχουν 30% αυξημένο μέγιστο βεληνεκές, στα 10,4 χιλιόμετρα, από τα 8 που είναι σήμερα. Εκτός της αύξησης του βεληνεκούς, οι νέες APKWS II μπορούν να εκτελέσουν προσβολές από πιο κλειστή γωνία.

Για τις αεροπορικές επιχειρήσεις προσφάτως πιστοποιήθηκαν οι APKWS σε μαχητικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αμερικανών Πεζοναυτών η πιστοποίηση των κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS (Advanced Precision Kill Weapon System) των 70 χιλιοστών στα αεροσκάφη F/A-18 Hornet ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Με την πιστοποίηση των APKWS τα F/A-18, των εκδόσεων A/B/C/D, αποκτούν την ικανότητα προσβολής κινούμενων στόχων με ακρίβεια σε αποστάσεις έως 11 χιλιόμετρα.