Το Πολεμικό Ναυτικό γκαζώνει για τους «φονιάδες» των υποβρυχίων και ελικόπτερα – drones



Θέμα χρόνου είναι η παραλαβή των πρώτων ελικοπτέρων Romeo για το Πολεμικό Ναυτικό, που ετοιμάζεται πυρετωδώς στις εγκαταστάσεις του. 

του Χρήστου Μαζανίτη

Για τους «φονιάδες των υποβρυχίων» ή αλλιώς τα ελικόπτερα MH-60R γνωστά κι ως Romeo, έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές στο enikos.gr.

Οι προετοιμασίες στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΒΕΝ) στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου Μαραθώνα, στην φωλιά των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είναι πυρετώδεις. Μάλιστα χθες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης επιθεώρησε από κοντά τις εργασίες που γίνονται ώστε στους επόμενους μήνες να υποδεχθεί η Διοίκηση Ελικόπτερων τα πρώτα από τα συνολικά 7 Romeo, που θα εφορμούν από τις φρεγάτες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΝ ενημερώθηκε από το Διοικητή Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ), Πλοίαρχο Α. Φώσκα ΠΝ επί των τρεχουσών εξελίξεων και δραστηριοτήτων της ΒΕΝ.

Όμως, ο Αρχηγός ενημερώθηκε και για ακόμη ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα. Την προμήθεια Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρων – Drones, που επίσης θα παραλάβει το ΠΝ το προσεχές χρονικό διάστημα, και από την ΒΕΝ θα πετούν στις φρεγάτες απ’ όπου θα επιχειρούν.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, τα πρώτα A900 θα έχουν καταστεί πλήρως επιχειρησιακά μέσα στους επόμενους μήνες του 2022, και θα ενσωματωθούν στις φρεγάτες του στόλου.

Το συνολικό κόστος φέρεται να ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και για τα 5 drones A900, συμπεριλαμβανομένου την εκπαίδευση στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα ελικόπτερα – drones του Πολεμικού Ναυτικού θα οργώνουν σε συνδυασμό με τα Romeo σε μεγάλη ακτίνα τη θάλασσα γύρω από τις φρεγάτες , από τις οποίες θα επιχειρούν.

Έχουν δυνατότητα πτήσης ως 4 ώρες σε ακτίνα έως και 25 χλμ από το πλοίο, σε υψόμετρο 10.000 ποδών, με ταχύτητα 58 χλμ την ώρα.

Ήδη, όπως γράψαμε τον περασμένο Δεκέμβριο στο enikos.gr, το πρώτο Romeo είναι ήδη έτοιμο – βαμμένο στα ελληνικά χρώματα ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας και ο δεύτερος «φονιάς».

Πρόκειται για συνολικά 7 ολοκαίνουργια ελικόπτερα η προμήθεια των οποίων γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Τα πρώτα 4 ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, καθώς και θα επόμενα 3 που θα βρίσκονται στην «φωλιά των γερακιών» του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρόνι αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Σημειώνεται, ότι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό. Διαπραγματευτική επιτυχία, μάλιστα, θεωρείται η προμήθεια των ελικοπτέρων σε τιμή σχεδόν κατά 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποκτώνται 7 ελικόπτερα στην τιμή των 5,5.

Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση των 11 Aegean Hawk, το Πολεμικό Ναυτικό δημιουργεί έναν εναέριο στόλο συνολικά 18 ελικοπτέρων, που αποτελούν το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων. Ειδικά τα Romeo, που θεωρείται ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και που δεν διαθέτει η Τουρκία.

Η φωτογραφία του πρώτου Romeo, βαμμένου με ελληνικά χρώματα και τα διακριτικά «ΠΝ 75» δημοσιεύθηκε από το «Naval Air Systems Command» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι το enikos.gr είναι το μόνο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που είχε ταξιδέψει στο εργοστάσιο της Sikorsky που κατασκευάζονται τα Romeo, παρουσιάζοντας εκτενές αφιέρωμα από την γραμμή παραγωγής των αδελφών ελικοπτέρων Blackhawk.