Αιγαίο: Τα «τουρκικά» F-16 και τα «ελληνικά» F-35: Ήσυχο καλοκαίρι προβλέπει η Αθήνα, παρά τις «κορώνες» Ερντογάν



Τον Ιούλιο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για το επίσημο αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Τα μηνύματα που εστάλησαν προς την Άγκυρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ ήταν ξεκάθαρα κατά της προκλητικότητας της Τουρκίας κάτι άλλωστε που φάνηκε και από το γεγονός οτι ο Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο χωρίς να θέσει κανένα θέμα που αφορούσε και την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού «Στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δεν θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έχει στραμμένο επίμονα το βλέμμα στο εσωτερικό του, λόγω των επικείμενων εκλογών, πέτυχε αυτό που επεδίωκε διακαώς, μια συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Και ενόσω εκκρεμεί το θέμα της εξέτασης της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από το Αμερικανικό Κογκρέσο, η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως το επόμενο διάστημα θα κάνει… προσεκτικές κινήσεις.

Από ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι οι περισσότερες κινήσεις του Ερντογάν και οι ρητορικές εξάρσεις απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό ακροατήριο. Εκεί απέδωσε και ο κ. Μητσοτάκης το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά του Τούρκου προέδρου εντός της Συνόδου καθώς όπως είπε, «Αυτό νομίζω ότι κάτι λέει, κατά το πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν πραγματικά να σταθούν σε διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή είναι τελικά είναι μια επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη και όχι σε μία συμμαχία χωρών που θα πρέπει σκέφτονται και να αντιλαμβάνονται την ασφάλεια με τον ίδιο τρόπο όπως είναι το ΝΑΤΟ».

Η αποτίμηση της Αθήνας
Η Αθήνα κρατάει τα εξής από τη Σύνοδο και τη συνάντηση:

α) Το σαφές μήνυμα, όπως αποτυπώνεται και στο δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου, του Αμερικανού Προέδρου στον Ερντογάν να αποφεύγονται οι εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και στη Συρία.

“Η αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο, που προκαλούνται από την Τουρκία, αποτελεί ευθεία παραίνεση προς την Άγκυρα να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορική την οποία έχουμε δυστυχώς υποστεί τους τελευταίους μήνες” τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

β) Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στη διάρκεια αυτής της Συνόδου Κορυφής δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα το οποίο να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος, όπως τόνισε.

γ) Το μήνυμα των Συμμάχων ότι δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συζήτηση, που ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ.

δ) Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο τονίζει την προσήλωση των μελών της Συμμαχίας στις έννοιες της εδαφικής ακεραιότητας και του Διεθνούς Δικαίου.

Τα «τουρκικά» F-16 και τα «ελληνικά» F-35:

“Η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου. Είναι λοιπόν μια διαδικασία που θα περάσει από πολλά κύματα” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ενημέρωσε διεξοδικά το Κογκρέσο για την τουρκική προκλητικότητα και τις αναθεωρητικές φαντασιώσεις του Ερντογάν για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, και βρήκε… ευήκοα ώτα.

Tην ίδια ώρα ωστόσο, η Αθήνα "τρέχει" τη συμφωνία για τα F-35 που έχει προκαλέσει αίσθηση στην Τουρκία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να μην εφησυχάζει και συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, παρά τις συγκυριακές εναλλαγές ρητορικής του Ερντογάν. Στόχος να διατηρηθεί η αποτρεπτική ισχύς του ελληνικού στρατού, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις.

Τον Ιούλιο μεταβαίνουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος για το επίσημο αίτημα της Ελλάδα για απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κ. Φλώρος θα μεταβεί πρώτος στις ΗΠΑ μέσα Ιουλίου, ενώ στις 18 Ιουλίου θα μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας για να συζητήσει από κοντά την προμήθεια των F-35, που θεωρούνται το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα στον κόσμο.

Η Ελλάδα με επίσημο αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, με οψιόν για άλλα 20. Η παράδοση των πρώτων μαχητικών θα ξεκινήσει το 2028 και θα ολοκληρωθεί το 2033, με κόστος 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.