«Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο»Αναλυτικό δημοσίευμα για τη φιλόδοξη διπλωματική ατζέντα του Ερντογάν στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που αναφέρεται και στις διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα:
 
«Κάθε τόσο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη διεισδύουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

»Η Τουρκία απειλεί ανοιχτά τους Έλληνες με άσκηση βίας, εάν η Αθήνα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, απέναντι από τις τουρκικές ακτές.

»Η Άγκυρα επικαλείται διεθνείς συνθήκες του προηγούμενου αιώνα.

»Μέσω Twitter ο Ερντογάν προειδοποίησε τους Έλληνες να μην κάνουν όνειρα, που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν.

»Αυτά βρίσκουν απήχηση στους ψηφοφόρους.

»Ο πρόεδρος ανταποκρίνεται στη νοσταλγία πολλών Τούρκων για την αναβίωση οθωμανικών μεγαλείων».

Στις εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας που προβάλλει το εθνικιστικό κόμμα MHP, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, αναφέρεται δημοσίευμα της Rheinische Post με τίτλο «Οι Γκρίζοι Λύκοι εποφθαλμιούν το Αιγαίο».

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Εδώ και μήνες η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε 22 νησιά του Αιγαίου.

»Το νέο στοιχείο είναι ότι ακόμη και η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, θεωρείται τουρκικό.

»Ο χάρτης των Γκρίζων Λύκων δείχνει “που έχουν χαραχθεί τα σύνορα για την τουρκική εθνική συνείδηση”, δήλωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων, Γιλντιρίμ.

»Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου εκθειάζει τα όνειρα για μία Μεγάλη Τουρκία».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να λάβει θέση για τις διεκδικήσεις του Μπαχτσελί, αλλά «μέχρι στιγμής ο Ερντογάν σιωπά.

»Δεν αναμένεται να τηρήσει αποστάσεις από τον Μπαχτσελί, με τον οποίο συγκυβερνά από το 2018.

»Χωρίς το MHP ο Ερντογάν δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

»Χρειάζεται επειγόντως τις ψήφους των Τούρκων εθνικιστών για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξάγονται την άνοιξη.

»Παρατηρητές εκτιμούν κατά συνέπεια ότι στους επόμενους μήνες ο Ερντογάν θα συνεχίζει να υποδαυλίζει τις αντιπαραθέσεις με την Ελλάδα».

«Ελλάδα, μία (συν)οριακή εμπειρία» είναι ο τίτλος σε άλλο ρεπορτάζ της Rheinische Post, που κάνει λογοπαίγνιο με τις λέξεις «όρια» και «σύνορα», για να καλύψει την επίσκεψη Μπέρμποκ εστιάζοντας στον Πειραιά, την Frontex και τη συζήτηση περί παράνομων επαναπροωθήσεων.

«Η Μπέρμποκ γνωρίζει το πόρισμα της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης», αναφέρει ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα.

«Το πόρισμα κατηγορεί την Frontex ότι υπάλληλοί της έχουν αναμειχθεί σε παράνομες μηχανορραφίες της ελληνικής ακτοφυλακής και έχουν παρατήσει ανθρώπους που ζητούν άσυλο στο ανοιχτό πέλαγος, σε ξεχαρβαλωμένα σκάφη.

»Εικάζεται μάλιστα ότι η Frontex έχει στηρίξει με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων τα ελληνικά “pushbacks”.

»Μετά την επίσκεψη, η Μπέρμποκ λέει ότι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιτηρεί και η Frontex, ισχύουν οι ευρωπαϊκές αξίες:

»”Αν κοιτάζουμε αλλού, τότε οι αξίες μας θα βυθιστούν στη Μεσόγειο. Τα μεμονωμένα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν”».

Για το ίδιο ζήτημα η ενημερωτική ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) σημειώνει:

«Η Frontex κατηγορείται ότι αδιαφορεί για τις βίαιες απωθήσεις προσφύγων στη θάλασσα από την ελληνική ακτοφυλακή.

»Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ είπε ότι αυτό “δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο”».