Μετά την Αλεξανδρούπολη η Λήμνος;



Μετά την κατ’ ουσίαν δημιουργία νατοϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, επιδιώκει να εντάξει ακόμη δύο σημεία της Ελλάδας στο ενδιαφέρον των Αμερικανών. 

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, ο κ. Φλώρος επιδιώκει, αξιοποιώντας τις πρόσφατες επαφές του στις ΗΠΑ, «να ανοίξει το μάτια» των Αμερικανών συνομιλητών του και για άλλα δύο σημεία της – νησιωτικής – Ελλάδας που θα πρέπει να εντάξει η Ουάσιγκτον στους σχεδιασμούς της. Πρόκειται για τη Σκύρο και τη Λήμνο.

Ειδικά δε για τη Λήμνο, «νησί – αγκάθι» για την Τουρκία, πρόκειται για γεωγραφική τοποθεσία – κλειδί στην ανάγκη αεροσκαφών για ανεφοδιασμό στο πλαίσιο εναέριας παρακολούθησης και αστυνόμευσης. 

Η Τουρκία θα τηρήσει σκληρή στάση στη θέση της περί αποστρατιωτικοποίησης του νησιού, αλλά πλέον, στην τρέχουσα συγκυρία, τόσο οι Αμερικανοί όσο και το ΝΑΤΟ ίσως πρέπει να αρχίσουν να το ξανασκέφτονται. Και αυτό ισχύει κυρίως για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρει το Βήμα.

Στο μεταξύ το βράδυ της Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, παρέθεσε δείπνο στον στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο στρατηγός ήταν αυτός ο οποίος ενέκρινε κονδύλι 2,3 εκ ευρώ για την ανέλκυση της βυθοκόρου ΟΛΓΑ από την προβλήματα όπου σήμερα δραστηριοποιούνται τα πλοία των Νατοϊκών δυνάμεων. 

Στο δείπνο σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», ειπώθηκε ότι στην Αλεξανδρούπολη δεν βρίσκονται πλέον μόνο Αμερικανοί, αλλά και Ιταλοί και από τον Σεπτέμβριο Βρετανοί. Στους καλεσμένους του Αμερικανού πρεσβευτή ήταν και ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.