Μπορεί το Πολεμικό Ναυτικό του αύριο να είναι με Μη Επανδρωμένες… φρεγάτες;



Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε σε πρακτικές και μεθόδους στο πεδίο του αύριο.

του Χρήστου Μαζανίτη

Θα μπορούσε στο Αιγαίο να επιχειρούν μόνο Μη Επανδρωμένα Πλοία και η ναυτοσύνη των Ελλήνων να περιορίζεται σε έναν σταθμό χειρισμού στην στεριά;

Για πολλούς αυτό είναι μία εικόνα από το όχι και πολύ μακρινό μέλλον. Για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είναι μία εικόνα που πολύ πιθανό να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι του στόλου της.

Όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Defense News, το USNAVY πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή Μη Επανδρωμένου Πλοίου (ΜΕΠ) στην άσκηση  Rim of the Pacific.

Έλαβε χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Χαβάης, όπου υπήρχε ένας παραδοσιακός στολίσκος 38 πλοίων και 170 αεροσκαφών που δρούσε γύρω από τα νησιά της περιοχής. Ταυτόχρονα επιχειρούσαν και τα UAV MQ-9B SeaGuardian – παρόμοια με αυτά που έχει προχωρήσει στην παραγγελία τους και η Ελλάδα – μεταδίδοντας εικόνα από το πεδίο στην ξηρά.

Μικρότερα UAV πέταξαν επίσης, όπως το drone V-Bat από το πίσω μέρος του αντιτορπιλικού Michael Monsoor, λειτουργώντας ως αισθητήρας τηλεχειρισμού για το πλοίο.

Σε κοντινή απόσταση, ένα ζευγάρι μεγάλων μη επανδρωμένων πλοίων – με το όνομα Nomad και Ranger – περιπολούσαν στα ύδατα ενώ ήταν υπό τον έλεγχο του προσωπικού στο λεγόμενο κέντρο μη επανδρωμένων επιχειρήσεων στην Καλιφόρνια.

Και, ίσως στο πιο πολυαναμενόμενο πείραμα της άσκησης, τα μη επανδρωμένα σκάφη μεσαίας επιφάνειας Sea Hunter και Sea Hawk συνεργάστηκαν με έναν αντιτορπιλικό για να επιδείξουν τη δύναμη της επανδρωμένης-μη επανδρωμένης ομαδοποίησης στη θάλασσα.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν την κατεύθυνση που οδηγεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ: κατανεμημένες θαλάσσιες επιχειρήσεις, κοινές λειτουργίες σε όλους τους τομείς· οποιοσδήποτε αισθητήρας, οποιοδήποτε σκοπευτής, επανδρωμένη-μη επανδρωμένη ομαδοποίηση.

Η υπηρεσία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μη επανδρωμένη ανάπτυξη και δημιουργία πρωτοτύπων, με τρία ακόμη πρωτότυπα USV υπό κατασκευή και 12 μεγάλα UAV να εκκρεμούν στο οικονομικό σχέδιο δαπανών του 2023. Ο Gilday ενημέρωσε πρόσφατα το στρατηγικό του όραμα για το «Σχέδιο Πλοήγησης» με ένα περίγραμμα μελλοντικού στόλου περίπου 373 επανδρωμένων πλοίων και 150 μη επανδρωμένων πλοίων, μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του US NAVY, στις αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου, σε επιχειρήσεις επιφανείας και πολλά άλλα.