Νέο τυφέκιο! Ο γαλλικός στρατός έχει επιλέξει το FN SCAR H-PR-Θα έκανε για τον ελληνικό Στρατό;Το FN SCAR H-PR αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και ικανές προσθήκες στην επιτυχημένη βελγική οικογένεια αυτόματων τυφεκίων FN SCAR

Και επίσημα λοιπόν, ο γαλλικός στρατός έχει επιλέξει το τυφέκιο FN SCAR H-PR διαμετρήματος 7,62 x 51 χιλιοστών (προδιαγραφών ΝΑΤΟ) ως το ημιαυτόματο τυφέκιο ακριβείας που θα χρησιμοποιούν τα τάγματα πεζικού της 27ης Ορεινής Ταξιαρχίας Πεζικού των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Το όπλο έρχεται εξοπλισμένο με τηλεσκοπικό στόχαστρο Schmidt & Bender δυνατότητας ζουμ 1-8×24. Το τυφέκιο διαθέτει κάννη 50,8 εκατοστών και γεμιστήρα 20 σφαιρών. 

Γιατί το Επέλεξαν οι Γάλλοι;
Ο γαλλικός στρατός επέλεξε το FN SCAR H-PR επειδή είναι ένα υψηλής ακρίβειας ημιαυτόματο τυφέκιο, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και σε λειτουργία επιλεκτικών πυρών. Σύμφωνα με την κατασκευαστική, την FN Herstal, το όπλο έχει σχεδιαστεί για σκοπευτές ή ομάδες sniper. Είναι αρκετά στιβαρό, αλλά παράλληλα διατηρεί ελαφρύ συνολικό βάρος. Διασφαλίζει ταχύτατα αλλά ακριβή πυρά σε κοντινά και μακρινά βεληνεκή. 

Όλες οι εκδόσεις του FN SCAR H-PR διαθέτουν:
είτε μόνο ημιαυτόματη δυνατότητα είτε δυνατότητες επιλεγμένων πυρών
αναδιπλούμενη και προσαρμόσιμη πίσω λαβή, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε έξι διαφορετικές θέσεις (στο μοντέλο PR),
ή σταθερή πίσω λαβή τύπου sniper που διαθέτει δέκα διαφορετικές προσαρμόσιμες θέσεις (στο μοντέλο TPR)
Σχάρες τύπου Picatinny στις θέσεις ώρας 3,6,9 και 12
Τα μοντέλα PR και TPR του FN SCAR-H μπορούν να δεχθούν και το σύστημα βαλλιστικών υπολογισμών (ballistic calculator) FN Elity.

Πλεονεκτήματα Κλειδιά
Σύμφωνα με την κατασκευαστική τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του τυφεκίου είναι τα εξής:

Εφαρμόζει το αποδεδειγμένο σύστημα επιχείρησης και την αρθρωτή αρχιτεκτονική που συναντάμε στην οικογένεια όπλων FN SCAR

Υψηλή ακρίβεια
Σκανδάλη δύο σταδίων 
Μακριά, μονοκόμματη σχάρα τύπου Picatinny που επιτρέπει την κατά σειρά τοποθέτηση τηλεσκοπικών διόπτρων και στοχάστρων νυχτερινής όρασης
Χαμηλότερες και πλευρικές σχάρες MIL-STD-1913 τύπου Picatinny
Μηχανικοί στόχοι flip-up
Πλήρες εύρος αξεσουάρ και διαθέσιμων πυρομαχικών

Είναι Καλή Επιλογή Για τον Ελληνικό Στρατό;
Εννοείται πως ένα υπερσύγχρονο τυφέκιο προδιαγραφών NATO όπως το FN SCAR H-PR είναι μία πολύ καλή επιλογή και για τον ελληνικό στρατό. Η έκδοση FN SCAR H-PR με μήκος κάνης 50,8 εκατοστών (αυτήν δηλαδή που επέλεξαν οι Γάλλοι) ζυγίζει μόνο 4,5 κιλά, χαρακτηριστικό που κάνει το τυφέκιο αρκετά ελαφρύ. Σε πλήρες μέγεθος του τυφέκιο έχει μήκος 107 εκατοστών, ενώ διπλωμένο έχει μήκος 82 εκατοστών.

Ο ελληνικός στρατός θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα του γαλλικού, προορίζοντας τα τυφέκια αυτά για τους ορεινούς πεζικάριους/καταδρομείς των ενόπλων δυνάμεων μας. Οι μονάδες αυτές χρειάζονται ακριβή και ισχυρά όπλα που μπορούν όμως να διατηρούν ελαφρύ βάρος και να προσαρμόζονται ανάλογα τις απαιτήσεις των στρατιωτών.