Ελληνικός Στρατός: Νέα ενημέρωση από την ισραηλινή Astronautics για το σύστημα πλοήγησης και τάξης πυροβόλων NAPOSΤο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), με εκπροσώπους της ισραηλινής εταιρείας Astronautics, σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος αυτοματοποιημένης τάξης και κατεύθυνσης πυροβόλων NAPOS (Navigation and Pointing System). 

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση/ενημέρωση για το συγκεκριμένο σύστημα. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον περασμένο Μάιο και ακολούθησε, τον ίδιο μήνα, πιλοτική αξιολόγηση του συστήματος από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ).

Συγκεκριμένα, στις 16-18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ). Στη διάρκεια των βολών αυτών αξιολογήθηκε και το NAPOS. Το ενδιαφέρον του ΕΣ στο NAPOS έχει να κάνει με το πρόγραμμα αναβάθμισης των πυροβόλων M-109 του ΕΣ. 

Το NAPOS είναι ένα σύστημα επιτάχυνσης της τάξης των πυροβόλων, βελτίωσης της ταχύτητας και της ακρίβειας των βολών τους. Τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που προσφέρει το NAPOS είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών που μεσολαβούν μεταξύ της τάξης του πυροβόλου και της βολής.