Ρωσική στρατηγική αεροπορία: Πώς η χρήση της θα επηρεάσει την πορεία του πολέμου



Η Ρωσία διαθέτει περίπου 40 αεροσκάφη Tu-22M3 και 17 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 για αυτούς τους σκοπούς

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, διδάκτορας στρατιωτικών επιστημών Konstantin Sivkov, είπε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας, πρέπει να εγκαταλείψουν τον τεράστιο αριθμό «κόκκινων γραμμών» που περιορίζουν τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών της. Ο εμπειρογνώμονας, ζήτησε πλήρες πλήγμα στις υποδομές και τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση βομβαρδιστικών Tu-22M3 και Tu-160, θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του NMD, επιτρέποντας  να καταστραφεί αποτελεσματικά η στρατιωτική υποδομή του εχθρού, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας.

«Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επιχείρηση, με την καταστολή των συστημάτων αεράμυνας και την καταστροφή όλων εκείνων των αντικειμένων που βρίσκονται εδώ», αναφέρει.

Σημείωσε ότι, η Ρωσία διαθέτει περίπου 40 αεροσκάφη Tu-22M3 και 17 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 για αυτούς τους σκοπούς. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο ειδικός, δεδομένης της μικρής εμβέλειας προς τους στόχους, το Tu-22 είναι ικανό να επιβιβάσει 24 τόνους βομβών και το Tu-160 - 40.

«Θα πρέπει να εμπλακούν όλοι τώρα για να λύσουν αυτό το πρόβλημα», αναφέρει.

Νωρίτερα, ο Σίβκοφ είπε ότι η κινητοποιημένη εφεδρεία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία, θα αρχίσει να λειτουργεί σε 2-3 μήνες.

 Η Ρωσία πραγματοποιεί μια σειρά αναβαθμίσεων του Tu-22M3

Υπάρχουν τουλάχιστον 60 βομβαρδιστικά Tu-22M και M3 στο ρωσικό οπλοστάσιο. Το υπερηχητικό Tu-22M3 έλαβε αναβάθμιση τη δεκαετία του 1980, με νέους κινητήρες NK-25 που παρείχαν καλύτερη τελική ταχύτητα 1.429 μιλίων την ώρα, εμβέλεια 4.350 μιλίων και βελτιωμένο ωφέλιμο φορτίο. Η αεροδυναμική βελτιώθηκε με ορισμένες σχεδιαστικές αλλαγές στη μύτη και τα φτερά του. Εγκαταστάθηκε επίσης ενισχυμένο ραντάρ.

Πυραύλους που φέρει

Το Tu-22M3 Backfire-C , μπορεί να εκτοξεύσει μια ποικιλία πυραύλων: από τα αντιπλοϊκά πυρομαχικά Kh-22 και Kh-23 έως τους πυραύλους Raduga Kh-15, έως τους νεότερους βαλλιστικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal με πυρηνική ικανότητα. Επιπλέον, με ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων, μπορεί να ρίξει μια ποικιλία από μη κατευθυνόμενες βόμβες.

Το Backfire πέρασε από μια άλλη αναβάθμιση που ολοκληρώθηκε το 2017 και δημιούργησε την παραλλαγή Tu-22M3M . Η πρώτη πτήση του ενημερωμένου μοντέλου πέταξε το 2018. 30 βομβαρδιστικά πήραν την αναβάθμιση. Αυτό έχει καλύτερα αεροηλεκτρονικά και πιο ακριβείς βομβαρδισμούς μαζί με τον πύραυλο cruise Kh-32 με μεγάλης εμβέλειας, πυρηνικά ικανό «δολοφόνο μεταφορέα» . Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι, κάποια μέρα αυτά τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να φέρουν υπερηχητικά όπλα . Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι το Tu-22M3M μπορεί επίσης, να βελτιωθεί με νέες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Tupolev Tu-160 Blackjack

Το Tu-160 (δυτική ονομασία αναφοράς Blackjack), είναι το μεγαλύτερο επιχειρησιακό βομβαρδιστικό στον κόσμο. Έχει το παρατσούκλι «Λευκός Κύκνος» από τους πιλότους.

Σε αντίθεση με το B-1B, το βομβαρδιστικό Tu-160 παραμένει αφοσιωμένο τόσο σε διείσδυση χαμηλού επιπέδου (σε υπερηχητικές ταχύτητες) όσο και σε υψηλό επίπεδο διείσδυσης, σε ταχύτητες περίπου 1,9 Mach.

 Αν και το αεροσκάφος διέθετε σύστημα ελέγχου fly-by-wire, όλες οι οθόνες του πιλοτηρίου ήταν συμβατικά αναλογικά όργανα, χωρίς οθόνες πολλαπλών λειτουργιών ή head-up. Το μακρύ μυτερό radome, φιλοξενεί ένα ραντάρ εδάφους που ακολουθεί και επιτίθεται. Κάτω από αυτό, υπήρχε ένα φέρινγκ για μια μελλοντική τηλεοπτική κάμερα που χρησιμοποιείται για οπτική στόχευση όπλων.

Το Tu-160 έχει βεληνεκές 12.300 km. Ήταν το δεύτερο σοβιετικό βομβαρδιστικό μετά το Tu-95 (δυτική ονομασία αναφοράς Bear), που μπορούσε να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς ανεφοδιασμό κατά την πτήση. 

Το Blackjack είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kh-55 (δυτική ονομασία AS-15 Kent) και πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-15 (δυτική ονομασία AS-16 Kickback). Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει συνολικά 12 Kh-55 και έως 24 Kh-15. Και οι δύο αυτοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Οι πύραυλοι μεταφέρονται σε δύο εσωτερικές θέσεις όπλων. Το Tu-160 μπορεί επίσης να μεταφέρει βόμβες ελεύθερης πτώσης με μέγιστο βάρος έως και 40 t. Αυτά τα βομβαρδιστικά, προορίζονται να επιτεθούν στους πιο σημαντικούς εχθρικούς στόχους. Υποστηρίζεται ότι, το Tu-160 έχει μειωμένη διατομή ραντάρ, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αεροσκάφος stealth.

Παραλλαγές

Το Tu-160M ​​είναι μια εκσυγχρονισμένη έκδοση. Το 2014 ξεκίνησε η γενική επισκευή και ο εκσυγχρονισμός των Tu-160 στο εργοστάσιο Tupolev. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο βομβαρδιστικό Tu-160M ​​κυκλοφόρησε το 2016. Τα αναβαθμισμένα και ανακαινισμένα αεροσκάφη, είναι εξοπλισμένα με νέα ραντάρ, αεροηλεκτρονικά, ηλεκτρονικά και εξοπλισμό πλοήγησης. Περίπου το 80% των συστημάτων ενημερώθηκε. 

Η παραγωγή των κινητήρων NK-32 σταμάτησε το 1993. Ωστόσο, το 2016 υπογράφηκε σύμβαση παραγωγής για τέσσερις κινητήρες, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ένα μόνο βομβαρδιστικό Tu-160 σε ένα βελτιωμένο πρότυπο Tu-160M. Η παραγωγή των κινητήρων ξεκίνησε ξανά την ίδια χρονιά, με τη μορφή βελτιωμένου NK-32-02. Μέχρι το 2017 ένα μοναδικό βομβαρδιστικό αναβαθμίστηκε στο πρότυπο Tu-160M. Το 2018 υπογράφηκε μια συνέχεια παραγγελίας για 22 κινητήρες για την επανεκκίνηση μερικών ακόμη βομβαρδιστικών.