Η Ρωσία αποσύρει συστήματα S-300 από τη Συρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία



Η Ρωσία μετακίνησε μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 από τη Συρία σε ένα ρωσικό λιμάνι κοντά στην Κριμαία, σύμφωνα με ισραηλινή εταιρεία υπηρεσιών δορυφορικής απεικόνισης, σε μια προφανή προσπάθεια να ενισχύσει την αεράμυνα της στον πόλεμο με την Ουκρανία, μεταδίδει το Reuters.

Η ImageSat International (ISI) κατέγραψε φωτογραφίες που δείχνουν την παρουσία της αντιαεροπορικής συστοιχίας S-300 στο Masyaf της Συρίας τον Απρίλιο και την ίδια τοποθεσία άδεια πλέον στις 25 Αυγούστου, μετά την αποστολή του υλικού στο λιμάνι του Tartus, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

Ξεχωριστές εικόνες έδειχναν υλικό της συστοιχίας σε μια αποβάθρα στο Tartus μεταξύ 12 και 17 Αυγούστου.

Μέχρι τις 20 Αυγούστου είχε απομακρυνθεί και η ISI κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταφέρθηκε σε ρωσικό σκάφος, το Sparta II, το οποίο άφησε τo Tartus για το ρωσικό λιμάνι της Νοβοροσίσκ.

Στοιχεία από την πλατφόρμα Refinitiv Eikon δείχνουν ότι το Sparta II βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νοβοροσίσκ, έχοντας φτάσει μέσω του στενού των Δαρδανελίων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εάν επιβεβαιωθεί, η εν λόγω μεταφορά θα υποδηλώνει μια σημαντική κίνηση της Ρωσίας για την ενίσχυση της αεράμυνας κοντά στο θέατρο του πολέμου στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της έχουν υποστεί καταστροφικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει το Reuters.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό, οκτώ ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη καταστράφηκαν αυτόν τον μήνα σε μια σειρά εκρήξεων σε αεροπορική βάση στην Κριμαία. Η Ουκρανία αρνήθηκε να πει εάν και πώς πραγματοποίησε τις επιθέσεις.