Στο «στόχαστρο» των Ελληνικών ΕΔ βρίσκονται 400 επιπλέον Marder του Γερμανικού Στρατού – Όλο το παρασκήνιο



Ήδη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει τα πρώτα από τα συνολικά 40 Γερμανικά ερπυστριοφόρα τα οποία είχαν μάλιστα  επιβλητική παρουσία στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Κώστας Σαρικάς

Το πρόγραμμα ανταλλαγής των Γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3 με τα Σοβιετικής κατασκευής ΤΟΜΑ BMP-1 του Στρατού Ξηράς φαίνεται ότι έχει αναθερμάνει το Ελληνικό ενδιαφέρον για απόκτηση μεγάλου αριθμού Γερμανικών ερπυστριοφόρων από τις Μονάδες Μηχανοκίνητου Πεζικού (Panzergrenadiere) της «Bundeswehr». Έτσι πλέον εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο για αίτημα απόκτησης από τους Γερμανούς όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μεταχειρισμένων Marder τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες. Πέρα από τα 100 τεθωρακισμένα που διαθέτει η κατασκευάστρια εταιρεία Rheinmetall, τουλάχιστον ακόμη 400 του Γερμανικού Στρατού βρίσκονται στο «στόχαστρο» του Ελληνικού Επιτελείου. Και ανεξάρτητα με ενδεχόμενη συμφωνία για αγορά καινούργιων TOMA Lynx και εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard φαίνεται ως δεδομένη η πρόθεση απόκτησης επιπλέον Marder. Άλλωστε τόσο για λόγους συντήρησης, υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση σημαντικού αριθμού Marder πέρα από αυτόν που θα προκύψει έπειτα από την ανταλλαγή με τα BMP-1.

Οι δυνατότητες των Marder να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης αλλά και να προκαλέσουν καίρια πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις αποτελούν το καίριο στοιχείο που τα κάνει δελεαστικά για τον Στρατό Ξηράς αν και η κατασκευή τους άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 70’. Πρόκειται για το βαρύτερα θωρακισμένο ΤΟΜΑ της κατηγορίας του και μόνο ΤΟΜΑ τελευταίας γενιάς διαθέτουν καλύτερα χαρακτηριστικά. Ενώ το τελευταίας γενιάς θερμικό περισκόπιο με το οποίο έχουν εξοπλιστεί όλα τα Marder το κάνουν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε νυχτερινές επιχειρήσεις.

Πριν από δεκαεπτά χρόνια, το 2005, είχε και πάλι έρθει στο προσκήνιο ζήτημα αγοράς Γερμανικών Marder. Τότε το Βερολίνο είχε εκφράσει πρόθεση να πουλήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 ΤΟΜΑ όμως έπειτα από συζητήσεις που κράτησαν τρία χρόνια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέληξε σε αρνητική απόφαση. Ο Στρατός παρέμεινε ουσιαστικά χωρίς ΤΟΜΑ παρά το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο έχει επανειλημμένα ζητήσει την ενίσχυση του προκειμένου να αρχίσει η αντικατάσταση των γερασμένων Μ-113 τα οποία δεν είναι Οχήματα Μάχης αλλά ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού). Μεσολάβησε η δεκαετής οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια της οποίας ούτε καν μπορούσε να ανακινηθεί τέτοιο ζήτημα την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπιζαν ακόμα και προβλήματα στην τροφοδοσία με καύσιμα ενώ καίρια οπλικά συστήματα παρέμειναν χωρίς συντήρηση.

Και ενώ το ζήτημα απόκτησης από τον Στρατό Ξηράς Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης άνοιξε και πάλι, ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Γερμανικό αίτημα για ανταλλαγή των BMP-1 με τα Marder 1A3 έφερε νέα δεδομένα. Ήδη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραλάβει τα πρώτα από τα συνολικά 40 Γερμανικά ερπυστριοφόρα τα οποία είχαν μάλιστα επιβλητική παρουσία στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ήδη οι πρώτες εντυπώσεις των Στελεχών του ΓΕΣ από την Γερμανία όταν είδαν και πέρασαν από «μικροσκόπιο» τα Marder ήταν κάτι παραπάνω από θετικές. Εικόνα που επιβεβαιώθηκε με την έλευση των πρώτων ΤΟΜΑ στην Ελλάδα.

Πέρα από την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Γερμανικά Τεθωρακισμένα οι δυνατότητες που διαθέτουν όπως εκτιμούν τα αρμόδια Στελέχη ταιριάζουν απόλυτα με τις ανάγκες των Μηχανοκίνητων αλλά κυρίως των Τεθωρακισμένων Σχηματισμών. Αφού έως σήμερα πανίσχυρα άρματα μάχης όπως τα Leopard 2 Hel και Leopard 2A4 υποστηρίζονται από τα αξιόπιστα μεν αλλά απαρχαιωμένα M-113. Ενώ όπως τονίζεται χαρακτηριστικά παρά τα όσα λέγονται -κυρίως όχι από γνώστες του αντικειμένου- σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Ρωσικά BMP-1. 

«Αν τα BMP-1 μπορούσαν να υποστηρίξουν άρματα μάχης όπως τα Leopard ακόμα και τα προγενέστερα Leopard 1A5 ή Leopard 1V θα ήταν εδώ και πολλά χρόνια στη Θράκη και στους Σχηματισμούς του Δ’ Σώματος Στρατού» αναφέρουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές με πλήρη γνώση των αναγκών που έχουν οι συγκεκριμένες Μονάδες. Η επιλογή διάθεσης των 500 BMP-1 σε Μονάδες των νησιών αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας έγινε καθαρά με επιχειρησιακά κριτήρια και ουδέποτε αμφισβητήθηκε αυτή η απόφαση εντός του Επιτελείου.

ΠΗΓΗ: newpost.gr