ΜΕΚΟ με 32 ESSM για επιθέσεις κορεσμού σε τέσσερα κελιάΜΕΚΟ με 32 ESSM για επιθέσεις κορεσμού σε τέσσερα κελιά η λύση για τις ελληνικές MEKO.

O εκσυγχρονισμός των ελληνικών ΜΕΚΟ έχει μπει ψηλα στις προτεραιότητες, ώστε γρήγορα τα ελληνικά πλοία να βγουν περισσότερο ενισχυμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων την αυξανόμενη επιθετική στάση των Τούρκων.

Τα τουρκικά drone κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να περιλαμβάνει στον σχεδιασμο του και την αντιμετώπιση των επιθέσεων κορεσμού.

Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο φόρτος των ελληνικών ΜΕΚΟ στους 32 ESSM (RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile), κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την αναβάθμιση τους, ώστε κάθε κελί να παίρνει τέσσερις ESSM.

Mε λίγα λόγια οκτώ κελιά x τέσσερις πυραύλους το κάθε κελί μας κάνει σύνολο 32 ESSM στο κάθε πλοίο.

Μπορεί η εμβέλεια των συγκεκριμένων πυραύλων να μην ειναι ικανή να προσφέρει άμυνα περιοχής αφού δεν ξεπερνά τα 50 χλμ. όμως συνδυαστικά η παρουσία των ΜΕΚΟ με τις Belharra και τις νέες ελληνικές κορβέτες (Gowind ή Doha) θα προσφέρουν λύση στην αρχιτεκτονική της ελληνικής αεράμυνας, με άμυνα κατά επιθέσεων κορεσμού.