Απόστρατοι: Επιστολή Συντονιστικού ΕΑΑ στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών ΥποθέσεωνΕπιστολή Συντονιστικού ΕΑΑ σε Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων – Διατήρηση της κράτησης του 1% του προσωπικού που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», όπως κοινοποιήθηκε στην ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, είχατε συμπεριλάβει στο άρθρο 12 παρ. β, την διατήρηση της κράτησης του 1% των εν ενεργεία συναδέλφων μας ασφαλισμένους στα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. που είχε θεσπιστεί με την παρ. 2β του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 και αποδίδονταν υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Η κράτηση αυτή αποτελούσε σημαντικότατη ενίσχυση των πόρων εσόδων των Μετοχικών μας Ταμείων.
Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 16.11.2022 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συζήτηση, έχετε απαλείψει την παραπάνω παράγραφο και έτι περισσότερο καταργείτε και την υπόψη κράτηση με το άρθρο 72 παρ. α του υπό ψήφιση νόμου.

Η αλλαγή αυτή επήλθε μετά από συνάντησή σας και τις παρεμβάσεις διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων (ΠΟΜΕΝΣ, ΠΟΕΣ, κτλ) για τους οποίους έχουμε αντιληφθεί ότι μετά από διαβούλευση αναγνώρισαν το λάθος των ενεργειών τους.

Επειδή εκτιμούμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα την επικρατούσα άποψη του συνόλου των ΕΔ, τόσο των εν ενεργεία συναδέλφων μας όσο και των εν αποστρατεία πιστεύουμε ότι πρέπει να υιοθετήσετε την άποψη της πλειοψηφίας.

Η κατάργηση της παραπάνω εισφοράς θα επιφέρει άμεση μείωση των χορηγούμενων μερισμάτων σε όλα τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα προκαλέσει τη μήνη τόσο των σημερινών μερισματούχων όσο και των μελλοντικών αντίστοιχα.

Μετά τα παραπάνω εκτεθέντα κ. Υπουργέ, παρακαλούμε να επανέλθει το άρθρο 12 στην αρχική του μορφή και όπως είχε αρχικώς κατατεθεί στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση.