Στη Λάρισα τα «κατασκοπευτικά» drone MQ-9«Απόβαση» στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας πραγματοποιούν αμερικανικές δυνάμεις, με τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας να μετατρέπεται ξανά σε ορμητήριο για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα καθώς το ένα μετά το άλλο, μεταγωγικά αεροσκάφη της Αμερικανικής Αεροπορίας προσγειώνονται στην 110 ΠΜ αλλά και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρουν εξοπλισμό ο οποίος εγκαθίσταται στη Λάρισα με σκοπό, εντός των επόμενων εβδομάδων, να ξεκινήσουν οι πτήσεις των MQ-9.
Οκτώ UAV.

Προς το παρόν, στην αεροπορική βάση της Λάρισας βρίσκονται τέσσερα συναρμολογημένα και ακόμη τέσσερα μη συναρμολογημένα UAV ενώ σταδιακά φτάνει και το προσωπικό, περίπου 120 στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχουν ως βασικό αντικείμενο τη φύλαξη αλλά και τη συντήρηση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Και αυτό διότι οι χειριστές που τα πετούν βρίσκονται περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα μακριά, στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, και έχουν τον πλήρη έλεγχο των UAV μέσω δορυφορικών συστημάτων.

Τα MQ-9 θα παραμείνουν για περίπου έναν χρόνο στη Λάρισα καλύπτοντας αποκλειστικά τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέροντας υψηλής ευκρίνειας εικόνα στα αμερικανικά κέντρα επιχειρήσεων, με έμφαση βέβαια στο μέτωπο της Ουκρανίας όπου συνεχίζεται η ρωσική εισβολή.

Έργα αναβάθμισης
Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ωστόσο, η παρουσία τους και μόνο στη Λάρισα αλλά και η ασφάλεια που παρέχει η συγκεκριμένη βάση στα υψηλής επιχειρησιακής αξίας αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον.

Τα MQ-9 επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από τις εργασίες αναβάθμισης που έγιναν στη Λάρισα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να επενδύουν περισσότερα από 33 εκατομμύρια δολάρια ώστε το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμες αλλά και στρατηγικά μέσα όπως τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί.

Στις αρχές του 2023 μάλιστα, αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα νέα υπόστεγα που κατασκευάζονται στην 110 ΠΜ ενώ αντίστοιχες υποδομές δημιουργούνται και στη «γειτονική» βάση της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο.

Ελληνικό ενδιαφέρον
Αν και όπως είπαμε η ανάπτυξη των Reaper αφορά κυρίως τις αμερικανικές ανάγκες επιτήρησης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και της Μεσογείου, υπάρχει σαφέστατα και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς τα συγκεκριμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Αθήνα δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια τριών UAV και ενός σταθμού διοίκησης μέσω του προγράμματος FMS, ώστε μαζί με τα ισραηλινά HERON που επιχειρούν από τη Σκύρο, να καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, οι ανάγκες της χώρας για εναέρια επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς εκτός από τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και τις μεταναστευτικές ροές, το ελληνικό Επιτελείο θα έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις περιοχές όπου θα πραγματοποιούνται οι σεισμογραφικές έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.