Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ: Πολύ κατώτερο των περιστάσεων



Μελετώντας το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ -αλλά και τα πάνω από 11.000 σχετικά σχόλια- που ετέθη επί 15ημέρου σε διαβούλευση στο open.gov, διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά την αγανάκτηση των στελεχών των ΕΔ και των αποστράτων από τις διατάξεις που έχουν ενσωματωθεί σ’ αυτό. Είναι προφανής η αδυναμία του ΥΕΘΑ και της κυβέρνησης εν γένει να χειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό και να δώσει λύσεις επ’ αυτών. Υπό αυτό το πλαίσιο, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας:

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

"Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ετέθη επί 15ημέρου σε δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr, διαδικασία διαφάνειας και καλής νομοθέτησης που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2009 είχε εισάγει για όλα τα νομοσχέδια. Από την πληθώρα των καταιγιστικών σχολίων στη διαβούλευση, μπορεί κανείς να διαπιστώσει, όχι μόνο την πλήρη απογοήτευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων, αλλά και την προφανή αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό και να δώσει λύσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι σαφώς πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας περίμενε 3,5 χρόνια, παραπλανώντας τα στελέχη των ΕΔ με υποσχέσεις, για να φέρει εντέλει ένα νομοσχέδιο που, αντί να επιλύει τα προβλήματά τους, δημιουργεί πολλά περισσότερα, ενώ παράλληλα υπογράφει ΚΥΑ, παραμονές Χριστουγέννων, για την αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης και το ΒΟΕΑ για τα παιδιά των δικαιούχων του ΜΤΣ, δημιουργώντας νέες αδικίες. Επιδεικνύοντας πλήρη αδυναμία χειρισμού των θεμάτων αρμοδιότητάς του και μέριμνας για το προσωπικό!!!

Η καλύτερη επιλογή για τον Υπουργό είναι να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προβεί σε ριζικές τροποποιήσεις επί των διατάξεών του, που δεν θα επιφέρουν εσωστρέφεια, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των στελεχών και να μεριμνήσει για την εργασιακή τους ειρήνη με αντίκτυπο στην καθημερινή προσφορά τους στο έργο και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται να ασκήσει τεκμηριωμένη και σοβαρή κριτική επί των διατάξεων του νομοσχεδίου με την κατάθεσή του στη βουλή, παραμένοντας πάντα δίπλα στα στελέχη, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες, τα δίκαια αιτήματα και τα προβλήματά τους και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια επίλυσής τους.”

Για τον Τομέα Άμυνας

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Αν. Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής