Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο «βασιλιάς της μπάλας», Πελέ



Πελέ: Το «Μαύρο Διαμάντι», ο οποίος ήταν για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που γέννησε ο πλανήτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Ήταν από τις προσωπικότητες που ξέφευγε από τα πλαίσια του αθλητισμού! Ο θρυλικός Πελέ, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Τρες Κορασόες (Τρεις Καρδιές) κι έμελλε να κάνει εκατομμύρια καρδιές να χτυπήσουν πιο δυνατά με όσα έκανε με την μπάλα στα πόδια, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας.

Ο Βραζιλιάνος «μάγος της μπάλας», ο οποίος έκανε το ποδόσφαιρο να μοιάζει τόσο απλό και μέσα από αυτή την απλότητα ξεδίπλωνε την ομορφιά του, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Το άθλημα, το οποίο πριν από δύο χρόνια και κάτι αποχαιρέτησε τον Ντιέγκο Μαραντόνα, έμεινε ακόμα πιο φτωχό. Οι δύο θρύλοι της μπάλας θα παίζουν μαζί μπάλα στον ουρανό, ενώ το ερώτημα «Πελέ ή Μαραντόνα» περνάει στην αιωνιότητα.

Τα ατομικά του επιτεύγματα και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο διάσημο και δημοφιλείς όχι μόνο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και στο σύνολο του κόσμου των σπορ.

Ο μόνος με τρία Μουντιάλ
Ο Πελέ παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Ήταν ο κορυφαίος μιας γενιάς Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία του αθλήματος. Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ο καλύτερα αμειβόμενος αθλητής στον κόσμο, ενώ κατείχε τίτλους όπως «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη FIFA, «Αθλητής του Αιώνα» από την Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ είναι μέλος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame.

To 1999 εξελέγη Ποδοσφαιριστής του Αιώνα μετά από ψηφοφορία των νικητών (1956–1999) της Χρυσής Μπάλας του περιοδικού France Football. Το 2000 σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο διαδίκτυο για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ήρθε δεύτερος πίσω από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ενώ αντίθετα, στην ψηφοφορία της «FIFA Football family» και των αναγνωστών του περιοδικού «FIFA Magazine» ο Πελέ ήρθε πρώτος.

Συνολικά ο Πελέ, σύμφωνα με την RSSSF (αναθεωρημένα στοιχεία 2021), σημείωσε 1.303 τέρματα σε 1.392 αγώνες κατά τη διάρκεια της ενεργού δράσης του, από τα οποία τα 775 σε 840 επίσημους αγώνες κατατασσόμενος στους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών και στις δύο περιπτώσεις. Σημείωσε 92 χατ-τρικ, 30 φορές σκόραρε τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα, 7 φορές σημείωσε πέντε σε ένα παιχνίδι (κατά τη FIFA 6 φορές) και μια φορά οκτώ γκολ (88 χατ-τρικ σε επίσημους αγώνες). Η καταξίωσή του στο ανώτατο επίπεδο ήρθε με τη συμμετοχή του στα Παγκόσμια Κύπελλα με την εθνική του ομάδα, κατακτώντας τον τίτλο τρεις φορές, ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει κάτι τέτοιο. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας παρέμεινε κοντά στο άθλημα ως πρεσβευτής του αλλά και διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ και η UNICEF.

Παγκόσμιος πρέσβης του ποδοσφαίρου
Παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης για να τον αποκτήσουν, ο Πελέ παρέμεινε στη Σάντος 17 χρόνια λόγω της αγάπης για την ομάδα, αλλά και της απαγόρευσης που εφάρμοσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία τον χαρακτήρισε εθνικό θησαυρό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στον βραζιλιάνικο σύλλογο κέρδισε όλους τους ομαδικούς και ατομικούς τίτλους που διαγωνίστηκε και απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα ήδη από τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του.

Έκλεισε την καριέρα του στις ΗΠΑ το 1977 όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια, αυξάνοντας κατακόρυφα τη δημοτικότητα του ποδοσφαίρου, οδηγώντας και άλλους σπουδαίους παίκτες να πράξουν το ίδιο εκείνη την περίοδο. Λειτούργησε ως παγκόσμιος πρέσβης για το άθλημα κι οι δύο σύλλογοι που αγωνίστηκε έκαναν περιοδείες σε πολυάριθμες χώρες για να συμμετέχουν σε φιλικά παιχνίδια

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια κι η «γέννηση» του Πελέ
Ο Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 και αρχικά το όνομά του ήταν Έντισον προς τιμήν του γνωστού εφευρέτη (ο ηλεκτρισμός πήγε στην πόλη που γεννήθηκε λίγο καιρό πριν από τη γέννησή του). Στη συνέχεια το «ι» αφαιρέθηκε και τον φώναζαν Έντσον. Για την ακρίβεια το πλήρες όνομά του ήταν Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο.

Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα κι έπαιζε ξυπόλητος με κάλτσες που γέμιζε με χαρτιά. Ο πατέρας του ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής, αλλά ένα ατύχημα τον ανάγκασε να βάλει πρόωρο τέλος μόλις στα 25 του. Ήθελε ο γιος του να πετύχει όσα δεν μπόρεσε ο ίδιος, η μητέρα του πάλι δεν ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Ο Έντσον από την πλευρά του γυάλιζε παπούτσια για να βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά και να αποκτήσει μια κανονική μπάλα, με αποτέλεσμα να καταφέρει να βγάλει μέχρι την τέταρτη τάξη του δημοτικού.

Το παρωνύμιο Πελέ του το κόλλησε ένας συμμαθητής του στο σχολείο και μάλιστα ήταν η αφορμή για να τιμωρηθεί ο μικρός Έντσον με τρεις ημέρες αποβολή καθώς τσακώθηκε με τον μικρό που του έβγαλε το παρατσούκλι. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το τι πραγματικά σημαίνει και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος επιμένει πως δεν γνωρίζει πώς προέκυψε.

Η πρώτη εκδοχή είναι πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά, κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έκτοτε προέκυψε και το pele που σήμαινε δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες.

Η άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα αυτό του το κόλλησαν όταν ο ίδιος αποκαλούσε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ» ως «Πιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως το όνομα Πελέ δεν ήταν της αρεσκείας του και δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα. Ωστόσο πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στη Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, γεγονός που άλλαξε την άποψή του για το όνομα.