Δεύτερη τουρκική άσκηση στην Κύπρο σε ένα μήνα-Ετοιμάζονται για ανακήρυξη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο;



Εκτελέστηκαν βολές Όλμων της τουρκικής 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Πεζικού στα Κατεχόμενα -Στα τέλη Νοεμβρίου 2022 είχαμε την τουρκική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία “αιχμή του δόρατος”

Επίδειξη δύναμης υλοποιούν και πάλι οι Τούρκοι με άσκηση όλμων στα Κατεχόμενα, σε μια προσπάθεια να δηλώσουν την στρατιωτική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά την ανακοίνωση ανεύρεσης μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.

"Η Διοίκηση της 28ης Μηχανοποιημένης Μεραρχίας Πεζικού του Τουρκικού Στρατού πραγματοποίησε με επιτυχία άσκηση βολής όλμων 81 mm, 106 mm και 120 mm στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη άσκηση, αλλά για προετοιμασία των Τούρκων ενόψει των νέων σχεδίων επί της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία προανήγγειλε το καθεστώς Ερντογάν εδώ και μερικές ημέρες.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2022, είχαμε την τουρκική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία “αιχμή του δόρατος”, με την συμμετοχή των Τουρκοκυπριακών δυνάμεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Κατεχόμενα με σαφή επιθετικό δόγμα, κατά του ελεύθερου τμήματος του νησιού και της εθνικής Φρουράς.  

Την “άσκηση αιχμή του δόρατος» είχαν πραγματοποιήσει οι Τουρκοκυπριακές Δυνάμεις και η Διοίκηση της 1ης μοίρας Πυροβολικού του αντίστοιχου Συντάγματος Πυροβολικού. Τα σενάρια που εκτελέστηκαν αφορούσαν εκτόξευση βλημάτων όλμου, πολυβόλων ενώ είχαμε την παρουσία για πρώτη φορά των αυτοκινούμενων τουρκικών πυροβόλων FIRTINA.

Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά ετοιμάζει απειλητικά σχέδια με την παρουσία των 77 Α/Κ πυροβόλων T-155 Firtina στα Κατεχόμενα Κύπρου, κάτι που είναι γνωστό εδώ και 4 χρόνια.

Το τουρκικής κατασκευής Τ-155 FIRTINA διαθέτει πυροβόλο διαμετρήματος 155mm και είναι σε υπηρεσία στον Τουρκικό Στρατό σε ικανοποιητικό αριθμό. Συνολικά ο τουρκικός στρατός διαθέτει 281 Α/Κ πυροβόλα και στην Κύπρο εκτιμάται η μετακίνηση τουλάχιστον 77 πυροβόλων αυτού του τύπου.

Με πρόσχημα ασκήσεις, η Τουρκία μετακινεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα βαρύ πολεμικό υλικό στην Κύπρο, διότι έχει φυσικά στόχο την αποκαλούμενη νεκρή ζώνη όπως έχουν δείξει όλες οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο από την πλευρά της Άγκυρας, ειδικά σε ότι αφορά τα κατεχόμενα στην Κύπρο, ενώ πρόκειται για την δεύτερη άσκηση σε δύο μήνες.   

Τι μπορεί να ετοιμάζει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ;
Σχέδιο πιθανής ανακήρυξης τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και χρήση πλωτών γεωτρύπανων με σημαία των Κατεχομένων, φέρεται να είναι το πρωταρχικό σχέδιο της Άγκυρας κατά της Ελλάδος, που θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε κίνηση.  

Το αποκαλούμενο ΥΠΕΞ των Κατεχομένων ανέφερε χθες ότι η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και η εγγυήτρια δύναμη της η Τουρκία θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση των μονόπλευρων δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς  στην Ανατολική Μεσόγειο".

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες, Eni και Total, επισπεύδουν τα σχέδια για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την ανακάλυψη ενός τρίτου κοιτάσματος που περιέχει 2 τρισεκατομμύρια-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υδρογονανθράκων στην ίδια αδειοδοτημένη περιοχή εξερεύνησης.

Το επόμενο διάστημα, με δεδομένη και την μεγάλη ένταση στα ελληνοτουρκικά, με τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές απειλές, θα είναι λίαν επικίνδυνο για πρόκληση στρατιωτικής φύσεως επεισοδίου, το οποίο κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί να επεκταθεί σε μικρή τοπική σύγκρουση.