Αναπτύσσουν νέο σύστημα αεράμυνας Buk-M3 ''Viking'' οι Ρώσοι! ''Σμπαράλια'' θα γίνουν τα αμερικανικά HIMARSΗ ικανότητα ενός Buk-M3 είναι να αναχαιτίζει ταυτόχρονα 36 σύνθετους εχθρικούς στόχους!

Οι πρόσφατες επιδρομές πυραύλων-αέρος και πυραύλων-πυροβολικού των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων,  στη διοικητική και επιτελική υποδομή και τις οχυρώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε Konstantinovka (DPR),  έλαβαν ιδιαίτερη προσοχή από εμπειρογνώμονες και παρατηρητές.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανέπτυξαν την τελευταία τους έκδοση του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος Buk της σοβιετικής εποχής, στην ανατολική περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με το Militarnyi , το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος υψηλής τεχνολογίας 9K317M Buk-M3, που φέρει το λατινικό Z εντοπίστηκε στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Kadiivka, (πρώην όνομα - Stakhanov) στις 28 Νοεμβρίου.

Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk-M3, γνωστό και ως Viking, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει όλους τους τύπους πυραύλων κρουζ και αεροδυναμικών στόχων.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, όπως μια από  ρωσικό κρατικό πρακτορείο, ο εκτοξευτής Buk-M3 φέρει 12 πυραύλους, ενώ η αυτοπροωθούμενη μονάδα πυρός, είναι οπλισμένη με έξι πυραύλους. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις τους, τα νέα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα διαθέτουν την αυξημένη ικανότητα του πλαισίου να μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό βλημάτων, ένα βελτιωμένο σύστημα ελέγχου και την ενισχυμένη αντιεκρηκτική προστασία του πληρώματος.

Τα πλεονεκτήματα των συμπλεγμάτων Buk-M3

Η διοίκηση των Αεροπορικών Δυνάμεων, καθώς και των Ρωσικών Δυνάμεων Πυραύλων και Πυροβολικού, έχει επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση της δικτυοκεντρικής σύνδεσης μεταξύ επίγειων και εναέριων πλατφορμών τακτικής αναγνώρισης, καθώς και στον ευρύτερο κατάλογο υψηλών όπλων κρούσης ακριβείας.

Στο Πενταπόσταγμα  αναφέραμε ότι, καταγράφηκε η πολυαναμενόμενη απόκτηση από το προσωπικό των Δυνάμεων Αεράμυνας των Ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων, η ικανότητα αντιμετώπισης των κατευθυνόμενων βλημάτων υψηλής ακρίβειας M31A1 GMLRS που χρησιμοποιούν τα συστήματα HIMARS, MARS-II και M270B1 MLRS.

«Στην πράξη, το πλήρωμα μάχης ενός από τα συστήματα αεράμυνας πρώτης γραμμής Buk-M3 της ρωσικής στρατιωτικής αεράμυνας, κατάφερε να εξοικειωθεί με τις δυνατότητες αντιμετώπισης πυραύλων μικρού μεγέθους M31A1 κατά την απώθηση ενός άλλου πρόσφατου τεράστιου χτυπήματος από τα συστήματα HIMARS, στους πίσω κόμβους υλικοτεχνικής μας υποστήριξης στο θέατρο επιχειρήσεων της Νότιας Ουκρανίας», αναφέρει το ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ρωσικό μέσο,  ένας χειριστής του πληρώματος μάχης Buk-M3 και ένας αξιωματικός των δυνάμεων αεράμυνας των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων ανέφεραν:

«Πραγματοποιήσαμε τη δική μας σύντομη ανάλυση των δυνατοτήτων του Buk-M3 στην αντιμετώπιση των βλημάτων M31A1, ξεκινώντας από τις γνωστές παραμέτρους των ραντάρ και τα χαρακτηριστικά του συστήματος καθοδήγησης αντιαεροπορικών πυραύλων αυτού του συστήματος αεράμυνας, καθώς και από τις επιδόσεις πτήσης και τα ηλεκτροδυναμικά χαρακτηριστικά των κατευθυνόμενων βλημάτων M31A1 GMLRS, που πρόκειται να αναχαιτιστούν» και συνέχισαν:

«Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι M31A1 με εξαιρετικά χαμηλό EPR, δεν σταμάτησαν το Buk-M3. Τα κατευθυνόμενα βλήματα 227 mm του συστήματος HIMARS, διακρίνονται από μια εξαιρετικά μικρή αποτελεσματική ανακλαστική επιφάνεια - περίπου 0,05-0,07 τετραγωνικά μέτρα (συγκρίσιμο με το EPR του 220 mm RS 9M27F των συστημάτων Uragan), το οποίο μειώνει την εμβέλεια ανίχνευσης από τα ραντάρ 9S36M των αυτοκινούμενων συστημάτων βολής Buk-M3 από τυπικά 130 σε 35 km.

Μετά την ανίχνευση βλημάτων σε απόσταση 30 km, οι υπολογιστικές εγκαταστάσεις του κέντρου ελέγχου μάχης των συγκροτημάτων Buk-M3 χρειάζονται άλλο ένα χρονικό διάστημα 12 δευτερολέπτων, για να σχεδιάσουν με ακρίβεια τις διαδρομές των επιτιθέμενων αντικειμένων με περαιτέρω προσδιορισμό στόχων για αντιαεροπορικούς πυραύλους 9M317MA . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα βλήματα που πετούν με ταχύτητα 750 m / s καταφέρνουν να ξεπεράσουν άλλα 9 km προς την κατεύθυνση του στόχου, με αποτέλεσμα η εμβέλεια να μειωθεί σε περίπου 21 km».

Αυτή τη στιγμή εκτοξεύονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι, οι οποίοι καταρρίπτουν επιτιθέμενα βλήματα HIMARS σε απόσταση 13-15 km, από τα συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk-M3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των συμπλεγμάτων Buk-M3 σε σύγκριση με τα S-300PM κατά την απόκρουση χτυπημάτων με πυραύλους μικρού μεγέθους;

Πρώτα απ 'όλα, αυτή είναι η ικανότητα ενός Buk-M3 να αναχαιτίζει ταυτόχρονα 36 σύνθετους εχθρικούς στόχους, που επιτίθενται από διάφορες κατευθύνσεις αέρα, η οποία επιτυγχάνεται με τον εξοπλισμό των αντιαεροπορικών πυραύλων 9M317MA με ενεργά ραντάρ κεφαλής της οικογένειας Slanets και την παρουσία ενός μεμονωμένου ραντάρ προσδιορισμού στόχου 6 καναλιών, σε καθεμία από 6 εγκαταστάσεις πυροδότησης του συστήματος. 

Το “Viking”, είναι σε θέση να καταστρέψει κάθε τύπο εναέριου στόχου από εμβέλεια 2,5 έως 70 km, με ταχύτητα 3.000 m/s σε υψόμετρο από 15 m έως 35 km.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρέλαβαν το πρώτο σετ του νεότερου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς Buk-M3 “Viking” το 2016.