Υδρογονάνθρακες: Οι προσδοκίες των πετρελαϊκών για τις πρώτες γεωτρήσεις στην Ελλάδα



Συνεπείς στο πρόγραμμα ερευνών οι επενδυτές σε Κρήτη και Ιόνιο

Χρήστος Κολώνας
Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει το project της εξερεύνησης των θαλάσσιων και χερσαίων «οικοπέδων» στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αφενός η ExxonMobil, όπως αποκάλυψαν τα ΝΕΑ την περασμένη Τετάρτη, φέρεται να παρατείνει τις εργασίες του σεισμογραφικού σκάφους στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης μέχρι και τον Μάρτιο, και αφετέρου ολοκληρώθηκαν οι λήψεις σεισμικών δεδομένων στα τρία υπεράκτια blocks του Ιονίου Πελάγους των Energean και Helleniq Energy.

Επιπροσθέτως στη φάση της προετοιμασίας της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης έχει μπει η χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων (Energean).

Συνεπείς
Οι επενδυτές, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο προχώρησαν τις εργασίες πρόσκτησης σεισμικών δεδομένων από το υπέδαφος των blocks αλλά επίσπευσαν διαδικασίες και χρόνο για να φέρουν πιο κοντά το στάδιο των γεωτρήσεων.

Η ExxonMobil
Η Exxonmobil με τον εταίρο της Helleniq Energy, φέρονται να παρακάμπτουν το στάδιο της λήψης τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πηγές, κρατούν στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης παραπάνω το σκάφος Sanco Swift προκειμένου να χτυπήσουν… περισσότερες γραμμές σε γεωολογικές δομές που δείχνουν ενδιαφέρον ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι εργασίες είναι πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο. Αν η κοινοπραξία τελικά δεν πάει σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες τότε ο χρόνος της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης έρχεται πιο κοντά, το 2024 αντί για το 2025.

Η Energean και η Helleniq Energy
Στα υπεράκτια «οικόπεδα» του Ιονίου Πελάγους, «block 2 – βορειοδυτικό Ιόνιο», «Ιόνιο» και «block 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» – οι παραχωρησιούχοι επίσης προχώρησαν σε επίσπευση των εργασιών τους. Η Energean στο block 2 πήγε κατευθείαν στις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, ενώ η Helleniq Energy στα blocks10 και Ιόνιο μέσα σε ένα χρόνο ολοκλήρωσε δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Οι δύο τελευταίοι επενδυτές βρίσκονται στη φάση της αναμονής ανάλυσης και επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για τα επόμενα βήματα του ερευνητικού προγράμματος. Δηλαδή αν θα πάνε ή όχι σε γεωτρήσεις.

Αν η απόφαση τους είναι θετική τότε τα γεωτρύπανα αναμένονται στο επόμενο έτος.

Τα αγκάθια
Πάντως, δύο από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις εταιρείες και αφορούν στο χρόνο υλοποίησης των ερευνητικών τους προγραμμάτων είναι η μακρά προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα (εθνικές και περιφερειακές εκλογές) καθώς και οι διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνται πριν την πρώτη γεώτρηση.

Μία πρόγευση ως προς το μέγεθος της γραφειοκρατίας δίνεται από την προετοιμασία της πρώτης γεώτρησης στα Ιωάννινα. Η Energean υπέβαλλε στις 20 Δεκεμβρίου στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον φάκελο της Μελέτης Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο εκτιμώμενος χρόνος που απαιτείται για τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης και έγκρισης είναι οκτώ μήνες. Στη συνέχεια και εφόσον εγκριθεί η Energean θα πρέπει να προχωρήσει για περίπου ένα εξάμηνο στην προετοιμασία της εύρεσης και υποδοχής του γεωτρύπανου και του χώρου εκτέλεσης των γεωτρήσεων.

Έτσι αν και δημοσίως ΕΔΕΥΕΠ και ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδειχναν ως χρόνο της πρώτης γεώτρησης στα Ιωάννινα το 2023, η σκληρή πραγματικότητα του ελληνικού δημοσίου μεταθέτει για το 2024 την πρώτη γεώτρηση.

Οι προαναφερόμενοι χρόνοι και διαδικασίες αναμένονται και για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις.

Πηγή: ot.gr