Τουρκική θυγατρική της Αλ Κάιντα: Κάνει όνειρα για Ανατολικό Ισλαμικό Κράτος με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη



Συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν “με μεσολαβητή” τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες μεσολάβησαν σε μια συνάντηση μεταξύ ενός ανώτερου αξιωματούχου των Ταλιμπάν και ενός μέλους της τουρκικής αλ-Κάιντα, του Ισλαμικού Μετώπου Επιδρομείς Μεγάλης Ανατολής  (İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi, IBDA-C) στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε γραφείο του Rehber TV, ενός τουρκικού θρησκευτικού δικτύου που χρηματοδοτείται από στελέχη της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). Ο Zabihullah Mujahid, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και αναπληρωτής υπουργός Πληροφοριών και Πολιτισμού, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία για αρκετές ημέρες σε μια επίσκεψη που συντονίστηκε από ιρανικές δυνάμεις, συναντήθηκε με τον Faruk Hanedar, έναν ανώτερο μαχητή που εργάζεται για την IBDA-C.

Το IBDA-C δημοσίευσε μάλιστα μια συνέντευξη με τον Mujahid στο μηνιαίο περιοδικό του Baran, που ανήκει στον Hanedar, και προώθησε τη συνάντηση στο εξώφυλλο του τεύχους Νοεμβρίου του 2022. Η συνέντευξη τιτλοφορήθηκε με μια παρατήρησή του: «Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ένα μοντέλο ισλαμικού κράτους».

Αποσπάσματα συνεντεύξεων αποκαλύπτουν επίσης ότι, η μαχητική ομάδα συζήτησε μελλοντικά σχέδια με τους Ταλιμπάν και έθεσε τον στόχο της IBDA-C να καταστρέψει την κοσμική και δημοκρατική διακυβέρνηση στην Τουρκία και να ιδρύσει αυτό που αποκαλούσε το Μεγάλο Ανατολικό Ισλαμικό Κράτος. Η πρωτεύουσα του νέου κράτους, θα είναι η Κωνσταντινούπολη και θα περιλαμβάνει και άλλα λεγόμενα ισλαμικά κράτη.

Το IBDA-C ανέλαβε επίσης την ευθύνη για μια σειρά τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου αυτού που οι αρχές είπαν ότι ήταν μια κοινή συνωμοσία με την Αλ Κάιντα, για την πραγματοποίηση των βομβιστικών επιθέσεων το 2003 στην Κωνσταντινούπολη σε δύο συναγωγές, ένα υποκατάστημα τράπεζας HSBC, το Γενικό Προξενείο της Βρετανίας, και την επίθεση το 2008 στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Οι επιθέσεις σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους.

Οι εκδόσεις IBDA/C επαινούν ανοιχτά τον αείμνηστο ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον προβάλλουν ως μάρτυρα, που στάθηκε όρθιος ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Ο αρχηγός του IBDA/C Erdiş, τον περιέγραψε ως «έναν άνθρωπο που χτύπησε τις ΗΠΑ στην καρδιά».

Στις 4 Φεβρουαρίου 2001 το 3ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Bakırköy, καταδίκασε τον Erdiş για πολλαπλές κατηγορίες και τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2004 μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. «Ωστόσο, στις 22 Ιουλίου 2014 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξασφάλισε την απελευθέρωση του  Erdiş από τη φυλακή και αργότερα την αθώωσή του από όλες τις κατηγορίες, μετά από μια εσπευσμένη επαναληπτική δίκη», αναφέρει το το Nordic Monitor.

Η δημιουργία δεσμών μεταξύ των Ταλιμπάν και της IBDA/C σημαίνει ότι, οι Τούρκοι τζιχαντιστές έχουν βρει ένα νέο καταφύγιο στο Αφγανιστάν που κυβερνούν οι Ταλιμπάν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Δεκάδες Τούρκοι ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, για να πολεμήσουν για τις ομάδες της Αλ Κάιντα και εκπαιδεύτηκαν εκεί σε όπλα και εκρηκτικά. Μερικοί από αυτούς, συνελήφθησαν στην Τουρκία κατά την επιστροφή τους, αλλά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι χάρη στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Σε ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στην Τουρκία από τη Διεθνή Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS), που υποστηρίζεται από το Ιράν, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Mujahid είπε στο ακροατήριο ότι, ισλαμιστές λόγιοι ηγήθηκαν των τάξεων της τζιχάντ κατά του εχθρού στο Αφγανιστάν και ότι η νίκη το 2021 κατέστη δυνατή χάρη σε αυτό.

Ο Mujahid συναντήθηκε επίσης με στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία, όπως με τον Ali Muhiuddin Qara Daghi, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Μελετητών (IUMS), και τον ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh  αναπληρωτή του Saleh al-Arouri.

Να υπενθυμίσουμε ότι, η ισλαμιστική κυβέρνηση της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, χαιρέτισε την επιστροφή των Ταλιμπάν. Μιλώντας στις 20 Ιουλίου 2021, ο Ερντογάν είπε ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν, τους οποίους είπε ότι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να συνομιλούν με την Τουρκία, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς. Δικαιολόγησε το σκεπτικό του υπογραμμίζοντας ότι, «η Τουρκία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ιδεολογία των Ταλιμπάν και εφόσον δεν έρθουμε σε σύγκρουση με τις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν, πιστεύω ότι μπορούμε καλύτερα να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί τους για θέματα».

Οι Ταλιμπάν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Ερντογάν, με τον Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιο του ιδρυτή των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, να λέει στην Ανεξάρτητη Τουρκική υπηρεσία ότι, βλέπουν την Τουρκία ως σύμμαχο και θέλουν να οικοδομήσουν στενές σχέσεις μαζί της. Τα ίδια σημεία συζήτησης, επαναλήφθηκαν από τον Mujahid στις ομιλίες που εκφώνησε στην Τουρκία, τον Νοέμβριο του 2022.