Ελληνοτουρκικά: «Γελάμε με τον Ερντογάν, κάθε μέρα έρχεται νύχτα στην Ελλάδα» – Έλληνα αντιναύαρχος ξεσπαθώνει



Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που το Κογκρέσο προκάλεσε «ψυχρολουσία» στον Ερντογάν για την πώληση των F-16, Ο αντιναύαρχος ε.α., Παναγιώτης Παστουτσέας, χαρακτηρίζει γραφικό τον Τούρκο πρόεδρο και τονίζει πως οι προκλήσεις του προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρουν «σάρκα και οστά», καθώς πρόκειται για «εσωτερική κατανάλωση ενόψει των τουρκικών εκλογών».

Ουσιαστικά εξήγησε οτι ο Ερντογάν είναι ένα σκυλί που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Ο Ερντογάν έχει καταντήσει γραφικός, κάθε μέρα έρχεται νύχτα στην Ελλάδα, και πρέπει να γελάμε με αυτά που λέει. Είναι γελοία αυτά που λέει και έχει χαθεί κάθε έννοια σοβαρότητας απ΄ τους Τούρκους πολιτικούς. Όλα αυτά γίνονται για τις εκλογές που έχουν στην Τουρκία. Το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Ωστόσο, η Τουρκία έχει να ξεπεράσει πολύ σοβαρά προβλήματα, για το πώς θα εξισορροπήσει την Ελλάδα, η οποία μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των F-35, έχει αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, και αναβαθμίζει τα F-16. Η Τουρκία θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο και ο πώς θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα και πως θα μπει σε φάση ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Mega, πρόσθεσε: «Δεν θα διακινδυνεύσει, εκτιμώ, ο Ερντογάν να έρθει σε σύγκρουση με την Ελλάδα. Το 2016 ο Ερντογάν είπε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία υποκινήθηκε από τις ΗΠΑ, οπότε σε μία πιθανή ακραία πρόκληση ή εισβολή, γνωρίζει ότι δεν θα έχει με το μέρος του τις ΗΠΑ, και άρα μία σημαντική δύναμη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Σέρμπος, για το ενδεχόμενο πώλησης τελικά των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, από τις ΗΠΑ: « Με την Αμερική υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο στον διάλογο αλλά όχι απέναντι σε έναν παράλογο αναθεωρητισμό. Τα F-35 έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά και πολύ υψηλό κόστος συντήρησης. Έχουμε ήδη δημοσιεύματα στην Τουρκία ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από τους Αμερικάνους, F-16 στην Τουρκία, F-35 στην Ελλάδα. Είναι σημαντική η «μάχη» που θα δοθεί στο Κογκρέσο. Εδώ έχουμε μία μεγάλη διαπραγμάτευση. Το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, μπαίνει πολύ ψηλά στην ατζέντα των ΗΠΑ. Εφόσον τελικά προχωρήσουν στη ένταξη, υπάρχει μία παράμετρος που στην Ελλάδα δεν το έχουμε λάβει υπόψιν μας».