Πώς θα αξιοποιήσoυν οι Ουκρανοί τα δυτικά άρματα μάχης



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 25 Ιανουαρίου, ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραχωρήσει στην Ουκρανία μία Ίλη 14 αρμάτων μάχης Leopard 2A6. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοίνωσε την παραχώρηση 31 αρμάτων μάχης M1 Abrams. Πέτυχε ο χειρισμός του Γερμανού καγκελαρίου, να απαιτήσει συλλογική συνεισφορά αρμάτων μάχης αντί σε μεμονωμένη βάση, αφού οι ΗΠΑ, αντικειμενικώς με την μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αρματικού δυναμικού, απέφευγαν για λόγους σκοπιμοτήτων, να ανταποκριθούν. Τοιουτοτρόπως, επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, βάσει της δυναμικής που είχε αναπτυχθεί σε επίπεδο πιέσεων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ότι είναι πολύ πιθανή η παραχώρηση αρμάτων (στην σύσκεψη Φεβρουαρίου στο Ραμστάιν, γράφαμε).

Ενδιαφέρον στοιχείο στην ανακοίνωση του προέδρου Μπαίντεν, ήταν η επισήμανση ότι τα 31 άρματα ανταποκρίνονται στην δύναμη ενός ουκρανικού τάγματος (Επιλαρχία Αρμάτων). Ο ίδιος, ευχαρίστησε τον καγκελάριο Σολτς για την διάθεση αρμάτων Leopard 2, σημειώνοντας ότι η Γερμανία «θα ηγηθεί της προσπάθειας οργανώσεως της Ευρωπαϊκής συνεισφοράς δύο Επιλαρχιών Αρμάτων για την Ουκρανία». Εάν υπολογιστεί και η προσφορά μίας Ίλης 14 αρμάτων Challenger 2 από την Μεγάλη Βρετανία, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι μέχρι το θεωρούμενο ορόσημο των τελών Μαρτίου (που έχει ανακοινωθεί για τις παραχωρήσεις ΤΟΜΑ) θα έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία πλέον των 100 δυτικών αρμάτων, που θα επαρκούν για τον εξοπλισμό δύο Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών με συνολικώς τέσσερις Επιλαρχίες αρμάτων.

Οι Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες θα εξοπλιστούν με δυτικά ΤΟΜΑ νέων τύπων αλλά και παλαιών, που επίσης ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες ότι θα παραχωρηθούν. Τα πλέον των 150 νέα ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ, τα 90 Stryker (8×8) όπως και τα 100 επιπλέον M113, επαρκούν, όπως αναλύσαμε προ ημερών, για τον εξοπλισμό επτά Μηχανοκινήτων Ταγμάτων Πεζικού, οπότε καλύπτονται οι ανάγκες δύο Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών και δύο Μηχανοκινήτων Ταξιαρχιών Πεζικού, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα οργανώσεως.

Συνυπολογιζομένης της προσφοράς μερικών δεκάδων ακόμη αυτοκινούμενων πυροβόλων, 24 AS-90 (Μεγάλη Βρετανία), 18 M109A6 (ΗΠΑ), 19 CAESAR (Δανία) και Archer (Σουηδία), μπορούν να εξοπλιστούν ανάλογες Μοίρες Πυροβολικού για την επαρκή υποστήριξη των ανωτέρω Σχηματισμών.

Ως προς τα δυτικά άρματα και τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες ειδικώς, η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη όχι τόσο για την αντικατάσταση απωλειών αλλά για την αντιμετώπιση των πιο προηγμένων ρωσικών αρμάτων T-90M. Αυτά διακρίνονται από βελτιωμένα σκοπευτικά και μεγαλύτερη ικανότητα νυκτερινού αγώνα ενώ απολαμβάνουν και της καλύτερης προστασίας από πλευράς θωρακίσεως. Τα δυτικά άρματα μπορούν να τα ανταγωνιστούν και να τα καταστρέψουν ευχερώς με προηγμένα βλήματα κινητικής ενεργείας των 120 mm.

Ωστόσο, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει στο μέτωπο κάποιες εκατοντάδες T-90M, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα 100+ δυτικά άρματα που αναμένεται να παραλάβει η Ουκρανία μέχρι την άνοιξη. Αυτό όμως δεν επηρεάζει ιδιαιτέρως καθώς οι Ουκρανοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν συγκεντρωτικώς το δυτικό αρματικό δυναμικό τους, ώστε να διεκδικήσουν τοπική ποιοτική υπεροχή δυνάμεων. Θεωρητικώς, σε μία αντεπίθεση που θα εκδηλωθεί στον τομέα που θα επιλεγεί, αναμένεται ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να την αναχαιτίσουν εμπλέκοντας τα ικανότερα άρματά τους T-90M. Τα δυτικά άρματα, φυσιολογικά θα τηρηθούν ως εφεδρεία για αποφασιστική είσοδό τους στον αγώνα προς αντιμετώπιση και καταστροφή των T-90M, ώστε να μην διακοπεί η αντεπίθεση.

Η συγκεντρωτική – τοπική χρησιμοποίηση των δυτικών αρμάτων μάχης, εξυπηρετεί και από απόψεως ευχερέστερης τεχνικής υποστηρίξεως, η οποία είναι σοβαρή πρόκληση, λόγω της πανσπερμίας υλικού. Εάν θεωρηθεί ότι η αποφασιστική χρησιμοποίησή τους προορίζεται για διάστημα διμήνου, όσο μπορεί να αναμένει κανείς ότι θα διαρκέσει μία αντεπιθετική προσπάθεια, το πρόβλημα της υποστηρίξεως του νέου υλικού, μπορεί να θεωρηθεί βατό.

Όλα δείχνουν ότι με το νέο υλικό που θα παραλάβει το επόμενο διάστημα η Ουκρανία, θα επιδιωχθεί μία εαρινή αντεπίθεση για την απελευθέρωση νέων εδαφών. Μέχρι να γίνουν οι προετοιμασίες και η σχεδίαση, γίνεται αμυντικός αγώνας τριβής, χωρίς εμπλοκή μεγάλων τεθωρακισμένων δυνάμεων από τους αντιμαχομένους. Ο Αμερικανός Στρατηγός Μαρκ Μίλι προσφάτως ανέφερε για το νέο υλικό ότι θα είναι ιδανικό να παραδοθεί προς χρησιμοποίηση από τις νέες μονάδες επιπέδου τάγματος στις οποίες παρέχεται εκπαίδευση σε επιχειρήσεις Συνδυασμένων Όπλων, «κάποια στιγμή πριν αρχίσουν οι εαρινές βροχοπτώσεις». Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την παραχώρηση αρμάτων Abrams, προσδιόρισε τον σκοπό ως την «προετοιμασία αντεπιθέσεων» με χρονική τοποθέτηση «πολύ βραχυπρόθεσμα» (“in the very near term”).