Κάτι συμβαίνει: Εννέα χώρες έκλεισαν ταυτόχρονα τα προξενεία τους στην Τουρκία



Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αντέδρασε στην απόφαση να κλείσουν τα προξενεία εννέα χωρών και ισχυρίστηκε ότι «Γίνεται ψυχολογικός πόλεμος εναντίον της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την ομιλία του στη «Συνάντηση Αξιολόγησης της Γενικής Διοίκησης Χωροφυλακής 2022» που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής στο Μπεσττέπε.

Μετά από την εξέλιξη αυτή οι πρέσβεις 9 χωρών κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και οι χώρες που ανέστειλαν τις εργασίες των προξενείων τους στην Τουρκία με το πρόσχημα της απειλής τρομοκρατικών ενεργειών.

 «Τέτοιες ταυτόχρονες δραστηριότητες δεν συνιστούν μια ανάλογη και συνετή προσέγγιση», είπαν στους πρεσβευτές.

Μετά την προειδοποίηση ασφαλείας των ΗΠΑ προς την Τουρκία, ορισμένες ξένες αποστολές έκλεισαν τα προξενεία τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές· Οι πρεσβευτές της Άγκυρας και εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ασφαλείας στην Τουρκία ή έχουν κλείσει προσωρινά ορισμένες από τις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες τους στην Τουρκία, έχουν κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Εξυπηρετούν τους τρομοκράτες»

«Τέτοιες προσεγγίσεις εξυπηρετούν μόνο την ύπουλη ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων»

Κατά τη συνάντηση, μεταφέρθηκε η αντίδραση για το θέμα και σημειώθηκε ότι η ασφάλεια όλων των διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία διασφαλίζεται βάσει διεθνών συμβάσεων.
Τονίστηκε ότι τέτοιες ταυτόχρονες δραστηριότητες δεν συνιστούν αναλογική και συνετή προσέγγιση και ότι τέτοιες προσεγγίσεις εξυπηρετούν μόνο την ύπουλη ατζέντα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Υπογραμμίστηκε ότι προσδοκία από τις φιλικές και συμμαχικές χώρες είναι η συνεργασία με τις μονάδες ασφαλείας της Τουρκίας.

trthaber.com