Οι Στρατιωτικοί στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ των νυκτερινών



Η ΠΟΕΣ στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ των νυκτερινών

Πιστή στις Αρχές του «δικαστικού ακτιβισμού» που πρεσβεύει, η ΠΟΕΣ γνωρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι κατέθεσε μέσω του νομικού της παραστάτη αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατάπτυστης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την αποζημίωση νυκτερινής εργασίας.

Η Πολιτεία έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς. Η πρόκληση αυτή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Ομοσπονδία μας.

Δυστυχώς ένα από τα σοβαρά προβλήματα της ΚΥΑ είναι η έλλειψη αναδρομικότητας. Ήδη έχουν παραγραφεί τα έτη 2017-20, για τα οποία έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ατομικά όσα στελέχη εμπιστεύθηκαν την ΠΟΕΣ.

Για τον ίδιο λόγο προτρέπουμε κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφό μας να διεκδικήσετε τα δεδουλευμένα σας για τα έτη 2021-22 καταθέτοντας το συντομότερο δυνατόν ατομικές αγωγές. Ελάτε σε επικοινωνία με την Ομοσπονδία μας στο info@poes.gr για να σας ενημερώσουμε.

Μην χαρίζετε τον κόπο σας. Μην χαρίζετε ούτε σεντ.

Είναι δικά σας χρήματα. Η Πολιτεία δεν θα σας τα δώσει αν δεν προτίθεστε να τα διεκδικήσετε.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τα μέτρα που έρχονται δεν θα είναι προς όφελος των στρατιωτικών. Η ΚΥΑ της νυκτερινής αποζημίωσης είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Για το λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλες και όλους: εγγραφείτε μέλη στις Ενώσεις της ΠΟΕΣ, στηρίξτε το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΕΔ.

Η ΠΟΜΕΝΣ στο ΣτΕ για την νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ε.Δ. Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση!!!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, όπως είχε ανακοινώσει και είχε δεσμευθεί προς τα μέλη της, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της υπ' αριθ. Φ.840/134808/Σ.21822 από 14.12.2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ 6672/Β/23-12-2022) με την οποία περιορίζεται δραστικά η αποζημίωση νυχτερινής εργασίας που για πρώτη φορά καταβάλλεται στα στελέχη από την 1.1.2023.

Με την αίτηση ακύρωσης προβάλλεται ότι ο καθορισμός κλιμάκωσης στο ύψος της αποζημίωσης, υπό το πρόσχημα του καθορισμού ανώτατου ορίου, καθώς και η αυθαίρετη πρόβλεψη μιας σειράς εξαιρέσεων έχουν τεθεί καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, αντίκεινται στην αρχή της ισότητας και την αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εξάλλου, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη και κατά το μέρος που παρέλειψε να αναδράμει στην ημερομηνία εφαρμογής του Ν.4472/2017, ήτοι στην 1.1.2017.

Ευελπιστούμε ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, θα διαγνώσει τις προφανείς αδικίες, στις οποίες οδηγεί η επίμαχη ΚΥΑ και θα αποκαταστήσει την νομιμότητα, δικαιώνοντας έναν αγώνα άνω των πέντε ετών στον οποίο πρωτοστατεί και πρωτοπορεί η ΠΟΜΕΝΣ.