ΠΟΑΞΙΑ: Δικαίωση η νέα βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ



Δύο εβδομάδες μετά την υπ’ αριθ. 6-2023 από 7/2/2023 ανοιχτή επιστολή μας, προσωπικά προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την πρόταση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α για την βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών και την αύξηση των οργανικών θέσεων στους ανωτάτους βαθμούς, επιτέλους, πάνω από την Κατεχάκη υψώθηκε λευκός καπνός.

Ο κ. Υπουργός σε μία σπάνια επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών, σε σχέση με όσα μας είχαν συνηθίσει οι προκάτοχοί του, χάρη στη δική του άμεση αντίληψη και το πολιτικό του αισθητήριο ανέλαβε την πολιτική - νομοθετική πρωτοβουλία και με την υπογραφή του η ανωτέρω πρόταση, πήρε τη μορφή σχεδίου Π.Δ. και οδεύει προς την υλοποίησή της. 

Στο υπό έκδοση Π.Δ. θα περιλαμβάνεται η αύξηση των οργανικών θέσεων στους βαθμούς του Υποστρατήγου, του Ταξιάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντού, η μείωση του χρόνου παραμονής στο βαθμό του Αστυνόμου Ά και η προαγωγή τους ανεξαρτήτως υπάρξεως κενών οργανικών θέσεων σε 20 έτη πραγματικής υπηρεσίας Αξιωματικού ή 6 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο βαθμό και η μείωση του συνολικού χρόνου παραμονής στους κατώτερους βαθμούς Αξιωματικών, απο Αστυνόμο Β' σε Αστυνόμο Α', σε 14 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Η Π.Ο.ΑΞΙ.Α αισθάνεται την ανάγκη να πιστώσει δημόσια το γεγονός στον κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ και να τον ευχαριστήσει για την ικανοποίηση ενός καίριας σημασίας και ουσίας αιτήματος των για τους Αξιωματικούς του Σώματος. Ενός αιτήματος δίκαιου και ώριμου, το οποίο όμως χρόνιζε, δίχως ουσιαστικούς λόγους, κυρίως ένεκα των γνωστών μανδαρινισμών των διαδρόμων της γραφειοκρατίας. Η ανταπόκρισή του κ. Υπουργού ήταν κρίσιμη στο να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, ώστε οι Αξιωματικοί να ατενίσουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους όσους από τη δική τους πλευρά βοήθησαν ουσιαστικά σε πολιτικό επίπεδο για την προώθηση του αιτήματος εκεί που έπρεπε και συνέβαλαν αποφασιστικά στον τελικό σκοπό.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Ο αγώνας μας δικαιώθηκε με επιμονή και υπομονή. Ακόμα σημαντικότερος παράγοντας ήταν η ομοψυχία και η συμπαράσταση τόσο των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας όσο και των μελών μεμονωμένα, όπου, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα. Η Ομοσπονδία εργαζόταν και εργάζεται αθόρυβα για την επίτευξη των σκοπών της επ’ ωφελεία όλων των Αξιωματικών, μελών της ή όχι, αλλά και του Σώματος, χωρίς να αποσπάται από ζηλόφθονες κραυγές, υποβολιμαίες συμπεριφορές και ετεροκινούμενες διχαστικές πρακτικές. Παραμένουμε δογματικά πιστοί στη ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ πως “αν σταματάς σε κάθε σκύλο που γαβγίζει στο δρόμο σου δε θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου”.

Η προσπάθεια, η επιμονή και κυρίως η ομοψυχία θα είναι η πυξίδα της Ομοσπονδίας μας και στις υπόλοιπες διεκδικήσεις μας.