«IDEX 2023»: H GA-ASI παρουσίασε το μη-επανδρωμένο αεροσκάφος Mojave με ικανότητα μεταφοράς έως και 16 αντιαρματικά βλήματα



Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «IDEX 2023» η αμερικανική GA-ASI παρουσίασε το νέο της μη-επανδρωμένο αεροσκάφος Mojave, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 16 αντιαρματικά βλήματα AGM-114 Hellfire ΙΙ ή ισάριθμα AGM-179A JAGM ή συνδυασμό ατρακτιδίων πολυβόλων Gatling (7,62 χιλιοστών) και αντιαρματικών βλημάτων. 

Το Mojave βασίζεται στα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα ελέγχου πτήσης των MQ-9 Reaper και MQ-1C Gray Eagle, αλλά έχει την ικανότητα STOL (Short-Takeoff and Landing) και αυξημένη ισχύ πυρός.

Ενσωματώνει επιμηκυμένες πτέρυγες και κινητήρα μέγιστης ισχύος 450 ίππων. Το Mojave μπορεί να απογειωθεί/προσγειωθεί σε μη-προετοιμασμένο έδαφος, ενώ έχει και μεγάλη πτητική διάρκεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το Mojave ιδανικό για αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και κρούσης.

 Επίσης, η ικανότητα STOL το καθιστά ικανό να επιχειρεί και από αεροπλανοφόρα. Συνολικά το Mojave μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάτους 1.633 κιλών (αισθητήρες και οπλισμό).