Ταϊβάν: Μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας



Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα πως τις τελευταίες 24 ώρες 21 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της νήσου.

Το υπουργείο διευκρίνισε πως επρόκειτο για 17 μαχητικά J-10 (σ.σ. συγκρίσιμα από τη σκοπιά των δυνατοτήτων με το αμερικανικό F-16) και 4 μαχητικά J-16 (σ.σ. κινεζική τροποποιημένη εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού Σουχόι Su-27), τα οποία παραβίασαν τον νοτιοδυτικό τομέα της ADIZ, δίνοντας στη δημοσιότητα χάρτη με την πορεία που ακολούθησαν.

Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον καθεαυτό εναέριο χώρο της νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης τα δύο τελευταία χρόνια.

Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949), το Πεκίνο χαρακτηρίζει την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν απαιτείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ