230 τανκς και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα έχει παραδώσει το NATO στην ΟυκρανίαΣυνολικά 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα προμήθευσαν στην Ουκρανία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσει τα εδάφη της, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι Ουκρανοί διαθέτουν συνεπώς δυνατότητες για να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα της παρέχουμε αυτά που έχει ανάγκη», διαβεβαίωσε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

«Το Λουξεμβούργο έχει το μικρότερο στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά, αν μας χρειαστούν, μπορούν να υπολογίζουν σ’ εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπετέλ.

Το Λουξεμβούργο είναι τελευταίο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ του που αφιερώνει στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να το αυξήσει.

Οι Στόλτενμπεργκ και Μπετέλ χαιρέτισαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Τετάρτης (26/4) ανάμεσα στους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επέμεινε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Έγκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνομιλίες και ποιο σχήμα θα πρέπει αυτές να έχουν», πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο μέσο για να φθάσουμε εκεί είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το Φεβρουάριο 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Εκπαίδευσαν εξάλλου δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

tribune.gr
Νεότερη Παλαιότερη