ΗΠΑ: Η διαρροή απορρήτων εγγράφων ξεκίνησε 48 ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία



Ο Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα είχε δημοσιεύσει απόρρητες πληροφορίες πριν 14 μήνες 

Ο 21χρονος Τζακ Ντάγκλας Τεσέιρα – μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης, που συνελήφθη και σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων του Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ – είχε δημοσιεύσει απόρρητες πληροφορίες πολλούς μήνες νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, σε διαδικτυακή ομάδα με περισσότερα μέλη, αποκαλύπτουν οι New York Times που επικαλούνται αναρτήσεις τις οποίες εξέτασαν συντάκτες της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η πρώτη διαρροή από το προφίλ που αποδίδεται στον 21χρονο έγινε σε ομάδα με 600 μέλη στην πλατφόρμα Discord λιγότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είδα αναφορά του Πενταγώνου που έλεγε ότι το 1/3 των στρατιωτικών δυνάμεων χρησιμοποιείται στην εισβολή», έγραφε ο χρήστης. Θέλοντας προφανώς να εντυπωσιάσει άλλους στην ομάδα που αμφισβητούσαν την ανάλυσή του, σχολίασε πως έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό, επικαλούμενος «προνόμια του να είσαι σε μονάδα πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Ορισμένες άλλες πληροφορίες που δημοσίευσε ήταν προάγγελοι εξελίξεων στο πεδίο των μαχών. Στις 27 Μαρτίου 2022 κοινοποίησε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την αναδίπλωση των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στο Κίεβο, επικαλούμενος πληροφορίες που ισχυρίστηκε ότι προέρχονταν από την NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ). «Σημαντικά νέα», έγραψε. «Μπορεί να υπάρχει τακτική αποχώρηση των στρατευμάτων δυτικά του Κιέβου και αλλού». Δύο ημέρες αργότερα, η Μόσχα ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS, Καθημερινή