ΓΕΕΘΑ: Στην Αίγυπτο ελληνικά αεροσκάφη – Επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κυπρίων



Υπό γαλλική σημαία πραγματοποιείται η επιχείρηση απομάκρυνσης των 120 Ελλήνων και Κυπρίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για περισσότερο από μία εβδομάδα στο Σουδάν.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας με τις δύο ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων θα παραμείνουν σε αεροπορική βάση στη νότια Αίγυπτο αναμένοντας την άφιξη των Ελλήνων μέσω της επιχείρησης απεγκλωβισμού που συντονίζουν οι γαλλικές δυνάμεις. Η ελληνική αποστολή θα βρίσκεται σε ετοιμότητα και θα παρέμβει εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες.

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να ζητήσει τη συνδρομή των γαλλικών δυνάμεων καθώς με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι θα καταστεί ταχύτερη και ασφαλέστερη η απομάκρυνση των ομογενών από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Όπως ανέφερε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε γνωστή την πραγματοποίηση επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων, «κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό».

Χθες το απόγευμα αποχώρησε η πρώτη ομάδα των Ελλήνων που εγκατέλειψε το σπαρασσόμενο από τον εμφύλιο Σουδάν. Με γαλλική βοήθεια μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Τζιμπουτί. Ανάμεσα τους βρίσκονται και δύο τραυματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη ομάδα Ελλήνων που θα εγκαταλείψει με τον ίδιο τρόπο τη Χαρτούμ. Από μαρτυρίες Ελλήνων που βρίσκονται στην αφρικανική πρωτεύουσα οι Έλληνες κατευθύνονταν στα σημεία αναχώρησης.