Η Αθήνα προσπαθεί για ηρεμία και η τουρκική Στρατιά Αιγαίου δοκιμάζει τα βαρέα πυροβόλα και όπλα της σε βολές



Συνεχίζεται η παραλαβή των αμφίβιων τεθωρακισμένων μεταφοράς πεζοναυτών με στόχο τα ελληνικά νησιά.

Αν και η Αθήνα προσπαθεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους στην Άγκυρα φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια πρόθεση. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε στην προβολή της δραστηριότητας της Στρατιάς Αιγαίου και συγκεκριμένα των βολών που παραγματοποίησαν τα βαρέα όπλα της Στρατιάς σε πεδίο βολής έξω από την τουρκική πρωτεύουσα.

Να επισημάνουμε πως πρόσφατα ξεκίνησε η παραλαβή από την Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Στρατιάς, των εγχώριων αμφίβιων τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού ZAHA.

Μετά την ολοκλήρωση παράδοσης των 27 ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες στα τέλη του 2023, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν από το Πενταπόσταγμα, το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο  αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων "Anadolu", να επιτεθούν σε  ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας.

Επιπλέον μια τέτοια αποβατική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προωθημένη δύναμη στα πλαίσια αποβατικής τουρκικής ενέργειας ακόμη και σε κύρια νήσο μας.

Τόσο από την τουρκική εν ειρήνη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και  γενικότερα από τα οπλικά συστήματα που η Τουρκία διαρκώς εντάσσει στο οπλοστάσιό της, φαίνεται ότι προσπαθεί να μειώσει το χρόνο προσέγγισης είτε του Έβρου ή των νησιών μας, σε μια γενικευμένη προσπάθεια αποστέρησης χρόνου αντίδρασης από τα φίλια τμήματα και επίτευξης αιφνιδιασμού.

Η  Στρατιά Αιγαίου με έδρα τη Σμύρνη και αποστολή την κατάκτηση των νησιών μας.
1. Στρατιά Αιγαίου ή αλλιώς 4η Στρατιά με έδρα την Σμύρνη

Οργανικές Μονάδες

    • 7 ΤΑΞΚΔ (7η Ταξιαρχία Καταδρομών), με έδρα το Izmit (Νικομήδεια)

    • 19 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Edremit (Αδραμύτιο), ενώ μία Μοίρα της εδρεύει στο Ezine και άλλη μία στο Burhaniye

    • 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli

    • Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

    • 57 ΤΑΞΠΒ (57η Ταξιαρχία Πυροβολικού) με έδρα την Μπόρνοβα

    • ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών) με έδρα τη Foca (Φώκαια)

Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση (ΥΔ) την Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στη Foca (Φώκαια), η οποία υπάγεται εν ειρήνη στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων

2. 4ο  Σώμα Στρατού (Εφεδρεία) με έδρα το Mamak (Πλησίον Άγκυρας)

    • 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια)

    • 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας)

    • 28 Μ/Κ ΤΑΞ (28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) με έδρα Cankiri ΒΑ Άγκυρας

    • 58ΤΑΞΠΒ (58η Ταξιαρχία Πυροβολικού) με έδρα το Polatli Δυτικα Άγκυρας

Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα), Βορείως Καστελορίζου.

Ο πρώτος προορισμός του Anadolu
Εν τω μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση θέλοντας να εμψυχώσει τους ψηφοφόρους του Ερντογάν έστειλε το μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu να δέσει έξω από την Κωνσταντινούπολη δίνοντας μια ευκαιρία στους τούρκους πολίτες να φωτογραφηθούν μπροστά σε αυτό.

Το TCG Anadolu που έχει μήκος 231 μέτρα και πλάτος 32, μπορεί να μεταφέρει 94 οχήματα στα καταστρώματα του.

Στο κατάστρωμα πτήσης θα μπορούν να σταθμεύουν 10 ελικόπτερα ή 11 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα ή 30 οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο υπόστεγο.

Το πλοίο με 1.223 άτομα πλήρωμα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο και δύο χειρουργεία. Αργότερα, το πλοίο θα πλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση.

«Όσοι δεν βλέπουν και δεν ακούν την ισχύ της Τουρκίας, θα την δουν και θα την ακούσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ