Η Τουρκία κατηγορεί την Κουρδική Περιφέρεια ότι διέθεσε γαλλικά ελικόπτερα σε «τρομοκράτες»



Σε δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) ότι παρέλαβε γαλλικά ελικόπτερα και τα διέθεσε «σε τρομοκράτες».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν τον ιρακινό εναέριο χώρο και ως εκ τούτου οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν αυτές τις πτήσεις».

Πρόσθεσε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το σημείωσε αυτό σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν», σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικές χώρες υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού με κάθε τρόπο.

Πρόσθεσε ότι «το ελικόπτερο ανήκει στην Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν ή στην τοπική διοίκηση στην  αλ Σουλεϊμανίγια, όχι στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού, αλλά το παραχώρησε η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν».

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν επέτρεψε στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν να ελέγξει πλήρως την Αλ Σουλεϊμανίγια, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν εισήλθε σε στρατηγικά σημεία και αεροδρόμια.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε: «οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και καλούμε το Ιράκ να συμμετάσχει και να πραγματοποιήσει κοινές επιχειρήσεις».

Το θέμα αναφέρεται σε δημοσίευμα στις 17 Μαρτίου,  όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αναγνώρισαν την πτώση δύο ελικοπτέρων εντός της περιοχής του Κουρδιστάν και τον θάνατο εννέα μελών της, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της περιοχής του Κουρδιστάν επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι «ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκε και επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν» και «αυτά τα ελικόπτερα πέταξαν μεταξύ Ροζάβα και αλ-Σουλεϊμανίγια χωρίς να ενημερώσουν τις επίσημες αρχές της περιοχής».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Περιφέρειας Κουρδιστάν πρόσθεσε:

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αυτά τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες στην αλ Σουλεϊμανίγια και πέταξαν επίσης στη Ροζάβα.

Οι πληροφορίες δείχνουν επίσης ότι ένα κόμμα στην al-Sulaymaniyah άνοιξε το δρόμο για μυστικές και ανεπίσημες σχέσεις μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και τους πρόσφερε βοήθεια με διάφορους τρόπους».

Ο Πρωθυπουργός της Περιφέρειας Κουρδιστάν,  Μασρούρ Μπαρζανί, δήλωσε σε ομιλία του κατά τη συνάντησή του με προξένους και εκπροσώπους χωρών της περιοχής ότι «αυτά τα ελικόπτερα αγοράστηκαν αρχικά από μια ομάδα εντός της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, αλλά πώς και γιατί κατέληξαν στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων είναι αυτό που δεν το γνωρίζουμε. Και γιατί ήταν παρόντες σε εκείνο το μέρος και συνετρίβη εκεί, αυτό χρειάζεται περισσότερες έρευνες».

Shafaq

The Hellenic Information Team