Σημαντική παρέμβαση από αμερικανό αναλυτή – ”Τα χειρότερα έρχονται με την εκλογή Ερντογάν-Αμφισβητεί ανοιχτά τη την Συνθήκη της Λωζάνης-Επόμενος στόχος η Ελλάδα”;Νέα παρέμβαση από τον αμερικανό αναλυτή Ρούμπιν:

Οι προεδρικές εκλογές της Τουρκίας οδεύουν σε δεύτερο γύρο.Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ενισχύοντας τον ρόλο του στο τιμόνι της Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένουν έναν δύσκολο δρόμο.

Ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ο πιο διεφθαρμένος κυβερνήτης της Τουρκίας. Διεξήγαγε τις αρχικές του εκστρατείες ως δήμαρχος με γνώμονα την καθαριότητα. Έφυγε από αυτό το γραφείο με 13 υποθέσεις διαφθοράς να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του. Έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας που εκτέθηκαν από το Wikileaks ανέφεραν ότι ο Ερντογάν είχε οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι η διαφθορά του Ερντογάν, αλλά η δεινή κατάσταση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν οδήγησε την κάποτε πολλά υποσχόμενη οικονομία της Τουρκίας στη καταστροφή. Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και το νόμισμα της Τουρκίας στον γκρεμό της αναξιότητας. Τίποτα στο αρχείο του Ερντογάν δεν υποδηλώνει έναν άνθρωπο ικανό να αναγνωρίσει πόσο μάλλον να διορθώσει λάθη.

Το ερώτημα τώρα ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι αν θα κάνουν το ίδιο λάθος δύο φορές: ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα της Συνθήκης της Λωζάνης. Καθώς πλησιάζει τα εκατό χρόνια της, όχι μόνο η ρητορική του αλλά και οι πράξεις του θα γίνονται πιο ακραίες. Οι Τούρκοι έχουν τροφοδοτηθεί με μια σταθερή ροή εθνικισμού, αν όχι φασισμού και φυλετικής ανωτερότητας. Η φούσκα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης είναι εξίσου ακραία με τη Ρωσία. Το τουρκικό κοινό είναι προετοιμασμένο τόσο για επιθετικότητα όσο και για αντιπερισπασμό. Το μόνο ερώτημα είναι αν στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ ή η Αρμενία.

Ο Ερντογάν περιφρονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένετε ότι αυτό θα γίνει πιο οξύ. Όπως σημείωσε ο καθηγητής Henri Barkey, η αγαπημένη εφημερίδα του Ερντογάν είχε τίτλο: «Οι κάλπες θα έχουν απάντηση για τον Μπάιντεν». Η ικεσία θα ήταν μια κακή στρατηγική, μόνο που θα φουσκώσει περισσότερο τον Ερντογάν. Είναι καιρός ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προετοιμαστούν για την βιομηχανοποιημένη κρίση του Ερντογάν. ”

Νεότερη Παλαιότερη