Η Κίνα χάνει από την Αμερική στον τεχνολογικό πόλεμοΗ Κίνα βράζει από θυμό που τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διακόψει την πρόσβαση στην Κίνα στην τεχνολογία που κατασκευάζει τα προηγμένα τσιπ υπολογιστών απειλεί να καταπνίξει τις τεχνολογικές της φιλοδοξίες για το Πεκίνο. Οι ηγέτες στην Κίνα αγωνίζονται μάταια να καταλάβουν πώς να αντεπιτεθούν.

Το Πεκίνο έχει συνειδητοποιήσει ότι τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλα – από τηλέφωνα μέχρι συσκευές κουζίνας μέχρι μαχητικά αεροσκάφη – αποτελούν κρίσιμο πλεονέκτημα στον στρατηγικό ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει με την Ουάσιγκτον. Ένας Κινέζος επιστήμονας έγραψε σε επίσημη εφημερίδα τον Φεβρουάριο του 2023 ότι τα τσιπ ήταν στο επίκεντρο του «τεχνολογικού πολέμου», σύμφωνα με έκθεση από το Πεκίνο.

Δυστυχώς για το Πεκίνο, ωστόσο, τα χυτήρια τσιπ στην Κίνα παράγουν μόνο επεξεργαστές χαμηλού επιπέδου που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα και συσκευές. Ξεκινώντας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκοψε την πρόσβασή της σε μια αυξανόμενη σειρά εργαλείων για την κατασκευή τσιπ για διακομιστές υπολογιστών, τεχνητή νοημοσύνη και άλλες προηγμένες εφαρμογές. Η Ιαπωνία και η Ολλανδία έχουν προσχωρήσει με τις ΗΠΑ στον περιορισμό της πρόσβασης στο Πεκίνο σε τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων. Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει ενισχύσει περαιτέρω αυτούς τους περιορισμούς με μια σειρά νομοθετημάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε σταματήσει μόνο την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογία τσιπ που είχε προηγμένες στρατιωτικές χρήσεις.

Ούτε το Πεκίνο έχει τρόπο να ανταποδώσει τις αμερικανικές εταιρείες. Οι κινεζικές βιομηχανίες εισάγουν ξένα τσιπ αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο για να συναρμολογήσουν έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές tablet και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Η κατάσταση της Κίνας είναι τόσο ζοφερή που δεν της επιτρέπεται να αγοράσει ένα μηχάνημα που διατίθεται μόνο από μια ολλανδική εταιρεία — την ASML — που χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για να χαράξει κυκλώματα σε τσιπ πυριτίου σε κλίμακα μετρούμενη σε νανόμετρα. το δισεκατομμυριοστό μέρος του μέτρου. Χρειάζονται περίπου 1.500 βήματα και τεχνολογίες για την κατασκευή τσιπ μικροεπεξεργαστή. Αυτές οι τεχνολογίες ανήκουν σε προμηθευτές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με μελέτη του Observer Research Foundation, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή στον τεχνολογικό πόλεμο με την Κίνα. Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους, όπως φαίνεται από ορισμένα από τα πιο περιοριστικά μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την Κίνα. Η ικανότητα των ΗΠΑ να πείσουν τους εταίρους τους όπως η Ολλανδία και η Ιαπωνία να υιοθετήσουν παρόμοια μέτρα θα αποτελούσε κρίσιμο πλεονέκτημα για την Ουάσιγκτον καθώς η Κίνα θα δυσκολευόταν να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών.

Όπως τόνισε το περιοδικό Time, το βασικό πλεονέκτημα της Αμερικής σε αυτόν τον τεχνολογικό πόλεμο είναι ότι δεν είναι μόνη. «Το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Αμερικής έναντι της Κίνας δεν είναι ο πλούτος και τα όπλα, αλλά το γεγονός ότι η Αμερική έχει πολλούς στενούς φίλους, ενώ η Κίνα δεν έχει κανέναν», σχολιάζει το έγκριτο περιοδικό. Η μόνη χώρα που έχει υπογράψει συνθήκη για την υποστήριξη της Κίνας σε περίπτωση πολέμου είναι η Βόρεια Κορέα, «ένα φτωχό κράτος παρίας».

Πολλοί από τους φίλους της Αμερικής, από την άλλη πλευρά, είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην τεχνολογία μείζονος στρατηγικής ή γεωπολιτικής σημασίας όπως οι ημιαγωγοί. Η Ταϊβάν παράγει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των πιο προηγμένων τσιπ υπολογιστών ημιαγωγών στον κόσμο και η ASML της Ολλανδίας παράγει το 100 τοις εκατό των πιο προηγμένων μηχανών λιθογραφίας που είναι απαραίτητες για εργοστάσια τσιπ υπολογιστών.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πρόσφατα μια σειρά ομοσπονδιακών κανονισμών με στόχο τον περιορισμό της ροής των τεχνολογιών. Αυτά περιλαμβάνουν τον Έλεγχο Εξαγωγών Όπλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επιβάλλει τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων και τους Κανονισμούς Διαχείρισης Εξαγωγών του Υπουργείου Εμπορίου. Τον Οκτώβριο του 2022, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας ξεκίνησε κρίσιμες αλλαγές πολιτικής, εισάγοντας «πρόσθετο έλεγχο εξαγωγών σε ορισμένα προηγμένα υπολογιστικά τσιπ ημιαγωγών».

Οι νέοι έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2022 δυσκολεύουν την Κίνα να αποκτήσει κρίσιμες τεχνολογίες, απαγορεύοντας τη μεταφορά ή την πώληση ημιαγωγών κατασκευασμένων με τεχνολογία των ΗΠΑ χωρίς άδεια εξαγωγής. Αυτοί οι περιορισμοί, σύμφωνα με τη μελέτη ORF, είναι πιθανό να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην έρευνα στην Κίνα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης και οι υπερυπολογιστές. Οι νέοι κανόνες περιορίζουν επίσης την εξαγωγή στην Κίνα εργαλείων και τεχνολογίας κατασκευής τσιπ που απαιτούν οι κινεζικές εταιρείες για να παράγουν τον δικό τους εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης θέσει περιορισμούς στους πολίτες και τις οντότητες των ΗΠΑ που συνεργάζονται με κινέζους κατασκευαστές τσιπ χωρίς προηγουμένως να λάβουν συγκεκριμένη έγκριση, η οποία, εννοείται, δεν θα είναι εύκολη. Οι νέοι περιορισμοί είναι αρκετά εκτεταμένοι και θα μπορούσαν να επιβάλουν σοβαρό οικονομικό και τεχνολογικό πόνο στο Πεκίνο για τα επόμενα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη