Οι Τουρκικές εκλογές καθορίζουν τα επόμενα βήματα της Ουάσιγκτον στα εξοπλιστικά – «Θρυαλλίδα» η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35



Η Ελλάδα εκτινάσσει τη στρατιωτική της ισχύ καθώς έπειτα από τα F-35 θα ακολουθήσει η αποδέσμευση όπλων τόσο για τα Stealth μαχητικά όσο και για τα αναβαθμισμένα F-16 σε διαμόρφωση Viper.

Κώστας Σαρικάς

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έγγραφη απάντηση των Αμερικανών μέσω LOA στο Ελληνικό αίτημα για είσοδο της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 o εκνευρισμός της Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω από φανερός. Εκνευρισμός που επιτείνεται καθώς η Ουάσιγκτον παίζει με το χρόνο και κρατά την Άγκυρα σε κατάσταση «standby» ακόμα και στο αίτημα για αναβάθμιση των Τουρκικών F-16. Με την «σιωπή» των ΗΠΑ να αφορά ακόμα και την μη αποδέσμευση προς το παρόν του κιτ εκσυγχρονισμού στο σύστημα ανταλλαγής δεδομένων link 16 το οποίο ήδη διαθέτουν τα μαχητικά της TuAF.

Ενδεικτικές της νευρικότητας που διακατέχει την Άγκυρα και την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν 24ωρα πλέον πριν τις κρίσιμες εκλογές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες εξαπολύει νέα πυρά προς την Ουάσιγκτον τόσο για την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35 με ταυτόχρονη μη επιστροφή των χρημάτων που διέθεσε ήδη η Άγκυρα αλλά και για την κωλυσιεργία του State Department να «τρέξει» τον εκσυχγρονισμό των Τουρκικών μαχητικών.

Επιπλέον όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την αγορά των Stealth μαχητικών F-35 και τη νέα τους «φωλιά» στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ήρθαν να προσγειώσουν τη γείτονα στην σκληρή πραγματικότητα. Με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσα σε λίγα χρόνια να ενισχύεται με Rafaleκαι Viper ενώ ήδη «ζεσταίνονται» οι κινητήρες των αεροσκαφών 5ης γενιάς. Ήδη η Άγκυρα και η Τουρκική αεροπορία έχει λάβει τα πρώτα μηνύματα από φιλικές και συμμαχικές χώρες που συμμετείχαν σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με την HAF για τη «νέα τάξη πραγμάτων» πάνω από το Αιγαίο με την ξεκάθαρη υπεροχή των Ελληνικών μαχητικών.

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα οι γείτονες επιχειρούν να αναστρέψουν το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας προβάλλοντας την κατασκευή του εθνικού τους μαχητικού αν και γνωρίζουν ότι τουλάχιστον προς το παρόν βρίσκεται σε απόλυτα πειραματικό στάδιο με εξαιρετικά αμφίβολη προοπτική επιτυχίας.

Όλα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία προκειμένου να καθορίσει τη στάση της και να πιέσει την νέα κυβέρνηση ειδικά στην περίπτωση ήττας του Ταγίπ Ερντογάν. Με πρώτο ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα  το «πράσινο φως» στην Ελλάδα με αποστολή της απαντητικής LOAγια είσοδο στο πρόγραμμα των F-35 με προσφορά για 20 συν  20 Stealthμαχητικά 5ης γενιάς. Με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί θα θέσουν ξεκάθαρο δίλημμα στη γείτονα. Ή θα προχωρήσει σε αλλαγή στάσης με υπαναχώρηση από την σκληρή γραμμή των τελευταίων ετών και επαναπροσέγγιση με την υπερδύναμη όμως να βάζει τους όρους ή θα δει την Ελλάδα να εκτινάσσει τη στρατιωτική της ισχύ καθώς έπειτα από τα F-35 θα ακολουθήσει η αποδέσμευση όπλων τόσο για τα Stealth μαχητικά όσο και για τα αναβαθμισμένα F-16 σε διαμόρφωση Viper. 

Άλλωστε ήδη  η Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει νέα όπλα όπως ο νέος BVR πύραυλος αέρος-αέρος AIM-120D AMRAAM, o αντιπλοϊκός AGM-84 Harpoon και o στρατηγικός πύραυλος  μακρού πλήγματος οριζόντιας πλεύσης AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Stand off  Missile). Η απόκτηση των συγκεκριμένων  όπλων από την HAFμαζί με τους αέρος-αέρος πανίσχυρους Meteorκαι τους στρατηγικούς SCALP EG που ήδη διαθέτει μετατρέπουν σε πανίσχυρο  το αεροπορικό της οπλοστάσιο.