Ισχυρός άξονας στην Αν. Μεσόγειο-Η ηλεκτρική διασύνδεση φέρνει ακόμα πιο κοντά Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο«Η Ολομέλεια του Ισραήλ-Ελληνικού Φόρουμ Λευκωσίας θα είναι αναμφίβολα ένα γεγονός ορόσημο, που έρχεται λίγο μετά τις γενικές εκλογές στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα»

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο θα συναντηθούν στη Λευκωσία την επόμενη εβδομάδα για περαιτέρω συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με ισραηλινά think tank και ΜΜΕ.

Το Ισραηλινο-Ελληνικό Φόρουμ θα συναντηθεί εν μέσω άνθησης των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών την τελευταία μιάμιση δεκαετία σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, η ιατρική, η κυβερνοασφάλεια, η ενέργεια και η στρατιωτική συνεργασία.

Την τριήμερη συγκέντρωση, στην οποία θα συμμετάσχουν 40 κορυφαία στελέχη της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, διοργανώνει το Παγκόσμιο Κέντρο B'nai B'rith σε συνεργασία με την Κύπρο. Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IDIS) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να παρευρεθούν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας Θάνος Ντόκος και ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η συγκέντρωση θα περιλαμβάνει συνόδους ολομέλειας για την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στη Μέση Ανατολή.

Το συνέδριο έρχεται καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός «ηλεκτρικού διαδρόμου» που θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Το μαμούθ ενεργειακό έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία τροφοδοτούν μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ε.Ε. σκληρά, επισημαίνοντας την εξάρτηση της Ένωσης από ξένες πηγές.

Το φόρουμ πραγματοποιείται στην Κύπρο για πρώτη φορά αφού πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ πριν από τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια στην Αθήνα πέρυσι.


«Η Ολομέλεια του Ισραήλ-Ελληνικού Φόρουμ Λευκωσίας θα είναι αναμφίβολα ένα γεγονός ορόσημο, που έρχεται λίγο μετά τις γενικές εκλογές στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα», δήλωσε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου B’nai B’rith, Άλαν Σνάιντερ, ο οποίος ξεκίνησε το φόρουμ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μαζί θα προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ κορυφαίων δημοσίων προσώπων και του κοινού γενικότερα στις τρεις φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ανατολικής Μεσογείου».

Η εκδήλωση έρχεται δύο μήνες αφότου οι νομοθέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για την προώθηση των σχέσεων και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια και την ευημερία των τριών συμμάχων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση της διακοινοβουλευτικής ομάδας 3+1 ακολούθησε την ψήφιση δικομματικής νομοθεσίας που υποβλήθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, η οποία ενισχύει σημαντικά την αμερικανική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού καθώς και την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια ξεχωριστή τριμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος.