Η τακτική του...ψόφιου κοριού και οι τελευταίες παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικάΗ Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα σε κάθε ευκαιρία

ενόπλων δυνάμεων σημείωσαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σχεδόν πέντε μήνες, από τις αρχές Φεβρουαρίου που σημειώθηκαν οι τελευταίες αερομαχίες μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών.

Οι τελευταίες υπερπτήσεις δε, σημειώθηκαν στις 30 Ιανουαρίου. Ως προς τις παραβάσεις, δηλαδή την είσοδο στο FIR Αθηνών χωρίς την υποβολή σχεδίου πτήσης, οι τελευταία σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου από ένα ελικόπτερο που απονηώθηκε από φρεγάτα του τουρκικού στόλου.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Οι Τούρκοι έρχονταν με… φόρα στις αρχές του 2023 σημειώνοντας μονο μέσα στον Ιανουάριο 978 παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου, σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες του Ιανουαρίου του 2022, κατά τον οποίο είχαν σημειωθεί 380.

Στη θάλασσα οι παραβιάσεις ΔΕΝ σταμάτησαν. Σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, συνεχίζουν να παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, μέχρι και τον Μάιο τα τουρκικά σκάφη έχουν σημειώσει 651 παραβιάσεις των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Παράλληλα συνεχίζουν να αμφισβητούν την ελληνική δικαιοδοσία στο θέμα των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης στέλνοντας Κορβέτες αλλά και ακταιωρούς να κάνουν επίδειξη σημαίας κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο και στα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας στη Μεσόγειο θέλοντας να αποτυπωθεί στους διεθνείς οργανισμούς η θέση αυτή της Άγκυρας.

Είναι γεγονός πως η Τουρκία δεν έχει άρει την απειλή πολέμου (Casus Beli), δεν έχει αλλάξει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας μέσα από τον οποίο διεκδικεί σε βάρος της Ελλάδας «ζωτικό χώρο», θυμίζοντας την Ναζιστική Γερμανία σε βάρος των γειτόνων της πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζει να διατηρεί την διεκδίκησή της να πάρει από την Ελλάδα τον έλεγχο των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης μέχρι τον 25ο μεσημβρινό στο Αιγαίο και βέβαια δεν έχει διαλύσει την Στρατιά Αιγαίου και ούτε έχει πάψει να ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Συνεχίζει δηλαδή να διατηρεί την πλήρως αναθεωρητική της ατζέντα σε βάρος την Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το πρόβλημα που δημιουργεί ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας το έθεσε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος όταν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 στο ΓΕΕΘΑ αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis και σε αυτήν συμμετείχαν ο Senator Mike Crapo ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου Senator John Thune, Senator Mike Lee, Senator John Cornyn, Congressman Russ Fulcher και o Secretary for the Minority Robert Duncan.

Κατά την τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα των αναθεωρητικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, που ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει την δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων με φίλους, εταίρους και συμμάχους τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές και Συμμαχικό επίπεδο.

Τόσο από τα στοιχεία αλλά και την γενικότερη στάση της Τουρκίας βγαίνει το συμπέρασμα πως σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει κεφάλαια για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών και να ξεφύγει από το στενό μαρκάρισμα που της κάνουν οι ΗΠΑ λόγω του φιλελληνικού και εν πολλοίς και του φιλοϊσραηλινού λόμπι, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσποιείται τον «καλό», να κάνει τον…«ψόφιο κοριό» και μόλις ανακάμψει οικονομικά και βρει και λύσεις στα εξοπλιστικά του που αντιμετωπίζουν προβλήματα αν και προχωρούν, θα επιστρέψει δυναμικά στις διεκδικήσεις του.