Σεισμός παραιτήσεων στον ισραηλινό στρατόΕκατόν ογδόντα (180) ανώτεροι αξιωματικοί και διοικητές του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από τον Στρατό ως απάντηση στην αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Σε γραπτή τους δήλωση, οι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν τη στρατιωτική θητεία, υποστηρίζοντας ότι η αμφιλεγόμενη δικαστική ρύθμιση της ισραηλινής κυβέρνησης θα μετέτρεπε τη χώρα από δημοκρατία σε δικτατορία.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, οι στρατιωτικοί αυτοπαρουσιάστηκαν ως «χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεχνικοί χειριστές, πληρώματα αεροπορίας και άλλες μονάδες» που εργάζονται στο αρχηγείο επιχειρήσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση, όπου περιλαμβάνονταν τα ονόματα και οι βαθμοί, αξιοσημείωτο ήταν ότι πήραν θέση οι έφεδροι στρατιωτικοί σε επίπεδο στρατηγού, υποστράτηγου, συνταγματάρχη και λοχαγού.

Οι διαμαρτυρίες και η πολιτική ανυπακοή συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα καθώς ο συνασπισμός με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμαζόταν να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που θα μείωνε τον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της κυβέρνησης στον επίμαχο δικαστικό κανονισμό.

Η «δικαστική μεταρρύθμιση» που ανακοίνωσε ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίν Λεβίν στις 5 Ιανουαρίου περιλαμβάνει αλλαγές όπως ο περιορισμός των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η τρέχουσα εξουσία να έχει λόγο στους δικαστικούς διορισμούς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε τη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία προκάλεσε αυξανόμενες μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα, στις 27 Μαρτίου, αλλά ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τον δικαστικό κανονισμό στην ημερήσια διάταξη μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2023-2024 από το Κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου.

Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για τη δικαστική ρύθμιση μεταξύ του συνασπισμού Νετανιάχου και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση πρόσφατα πάτησε ξανά το κουμπί για την εφαρμογή της δικαστικής ρύθμισης.

Η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει το σχέδιο νόμου, που ονομάζεται «αληθοφάνεια» που θα αφαιρούσε τον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της κυβέρνησης, στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή στις 10 Ιουλίου. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος πρέπει να περάσει και τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο για την «αληθοφάνεια», το οποίο προβλέπει την αφαίρεση της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει τις αποφάσεις της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι είναι «παράλογες» για λόγους όπως «δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων», θα οδηγηθεί στην Κνεσέτ (Βουλή) αυτή την εβδομάδα για τη δεύτερη ψηφοφορία.

Το αντικυβερνητικό κίνημα  ανακοίνωσε δράσης πολιτικής ανυπακοής  και διοργάνωσε διαμαρτυρία την Τρίτη 18 Ιουλίου, ενάντια σε αυτό το βήμα της κυβέρνησης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο αντιτίθεται στη δικαστική ρύθμιση και σε άλλες δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, συνεχίζει τις διαδηλώσεις του σε όλη τη χώρα εδώ και 6 μήνες.

Εκατοντάδες έφεδροι στον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένων πιλότων μαχητικών, αξιωματικών υποβρυχίων και επίλεκτων μονάδων κομάντο, ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίσει την αμφιλεγόμενη δικαστική της ρύθμιση.