Ύστατη μάχη της Τουρκίας να «παγώσει» την πώληση F-35 στην Ελλάδα – Ο συμβιβασμός για τα F-16 που ζητά η Τουρκική αεροπορίαΈνα «σκληρό πόκερ» φαίνεται ότι παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά έπειτα από την εκλογική νίκη Ερντογάν στην Τουρκία μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον με επίκεντρο το αναμενόμενο «πράσινο φως» από την υπερδύναμη για είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα του «stealth» μαχητικού 5ης γενιάς. 

Κώστας Σαρικάς

Σύμφωνα με  πληροφορίες του Newpost που φτάνουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Τουρκική διπλωματία και ο νέος της επικεφαλής Χακάν Φιντάν ασκούν τρομακτικές πιέσεις στις ΗΠΑ ώστε να ‘’παγώσει’’ την αποστολή LOA από την αρμόδια υπηρεσία του State Department προς την Αθήνα με την οποία θα απαντά θετικά στην Ελληνική LOR και ουσιαστικά θα ανοίγει το δρόμο για πώληση 20 συν 20 «αόρατων» μαχητικών F-35 και μάλιστα στην τελευταία του έκδοση.

Η Άγκυρα θέτει ζήτημα όχι απλά διατάραξης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή ειδικά στο αεροπορικό όπλο αλλά συνδυάζει τις σοβαρές ενστάσεις της με τη χρονική συγκυρία στην οποία όπως υποστηρίζουν οι γείτονες έχουν κάνει σοβαρά βήματα στην βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, στην αποφυγή εντάσεων και στη δημιουργία θετικού κλίματος ο οποίος δημιουργεί προϋποθέσεις για διάλογο. Ενώ ταυτόχρονα αφήνουν να εννοηθεί ότι μια τέτοια κίνηση των Αμερικανών θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από τη Δύση προκαλώντας σοβαρή αστάθεια στην περιοχή την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται.

Το σταθερό «μπλόκο» του Κογκρέσου στην πώληση 40 καινούργιων μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και στην αναβάθμιση ακόμη 80 από τον στόλο της TuAF επιτείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία της Άγκυρας αν και οι γείτονες γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και αν τελικά αποδεσμευτούν τα F-16 η διαφορά ισχύος με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα παραμείνει σημαντική με τα F-35, τα Rafale και τα Viper στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Και παρά τα ‘’πυροτεχνήματα’’ περί κατασκευής εγχώριου μαχητικού 5ηςγενιάς από την Τουρκία το χάσμα θα είναι αδύνατο να καλυφθεί τα επόμενα χρόνια ειδικά όταν η HAFενσωματώσει επιχειρησιακά και τους τρεις τύπους στον αεροπορικό της στόλο.

H απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει σε απόκτηση και τρίτης Μοίρας Αμερικανικών μαχητικών F-35 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των «αόρατων» αεροσκαφών 5ηςγενιάς σε 75 αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι πιο ισχυρές αεροπορίες της Δύσης ποντάρουν στο «stealth» μαχητικό ως βασικό κορμό του στόλου τους για τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι η μία μετά την άλλη οι χώρες του ΝΑΤΟ ζητούν από τις ΗΠΑ την πώληση F-35 με τη Συμμαχία να προορίζει το αεροσκάφος ως τη βασική εναέρια πλατφόρμα η οποία θα ενώνει όλους τους συμμάχους στο νέο περιβάλλον πολλαπλών απειλών όπου τα ηλεκτρονικά μέσα θα συνδυάζονται με τα ισχυρά όπλα.

Η Αθήνα γνωρίζει ότι το ζήτημα απόκτησης των F-35 αποτελεί πλέον τον μεγάλο εφιάλτη της Άγκυρας ωστόσο δεν εμφανίζεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να συνδυάσει τη βελτίωση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με αλλαγή και «εκπτώσεις» στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά το μαχητικό που θα σφραγίσει την κυριαρχία της στον αέρα απέναντι στην ασταθή Τουρκία που «πατάει σε δύο βάρκες και όσο χρήσιμη και να είναι στο ΝΑΤΟ τόσο επικίνδυνη μπορεί να εξελιχθεί» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και αυτό το γνωρίζει  καλά και η Ουάσιγκτον.