Η Τουρκία κατασκεύασε νέο αντιαεροπορικό σύστημα το GÜRZ που παρουσιάζει τρομερές ομοιότητες με το Ρωσικό Pantsir-Πως απόκτησε την τεχνογνωσία;Το GÜRZ αποτελείται από πυροβόλο όπλο 35 χιλιοστών, 4 Πύραυλους Air Defense Very Low Altitude, 4 Low Altitude Air Defense Missiles, 4 Active Phased Array (AESA) Search Radar, ραντάρ ελέγχου πυρός, ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες και διαθέτει δυνατότητα διασύνδεσης δεδομένων

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια βροχή ανακοινώσεων-άρθρων τουρκικών ΜΜΕ, αναφορικά με νέα εγχώρια οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά τα οποία θα παρουσιαστούν στην αμυντική έκθεση IDEF, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Ιουλίου.

Σκοπός είναι ο εφελκυσμός ξένων αγοραστών για πώληση των παραπάνω προϊόντων τους, η τόνωση της κακής τουρκικής οικονομίας, αλλά και η άσκηση Ψυχολογικών επιχειρήσεων (ΨΕΠ) τόσο στους Τούρκους πολίτες, τονίζοντας το εθνικιστικό τους συναίσθημα, δείχνοντας τους ότι οι οικονομικές θυσίες τους πιάνουν τόπο, όσο και στη Διεθνή κοινή γνώμη, εμφανίζοντας μια ισχυρή στρατιωτικά Τουρκία που διαρκώς επαυξάνει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες και τη μαχητική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Η συμβολή της ASELSAN στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και την ενίσχυση των  Ενόπλων Δυνάμεων

Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσεται άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, με τίτλο "η  ASELSAN θα καταρρίψει τον εχθρό με το GÜRZ", επισημαίνοντας τα εξής:

"Η ASELSAN θα εκθέσει τις δυνατότητές της στις επικοινωνίες, την αεράμυνα, τα αεροηλεκτρονικά, τα ηλεκτροοπτικά, τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα ραντάρ και τα μη επανδρωμένα συστήματα σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες στη 16η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 2023) που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 25-28 Ιουλίου.

Η ASELSAN, η οποία εκτελεί μια σειρά από έργα υπό τον συντονισμό της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών προκειμένου να παράσχει στην πολυεπίπεδη αεράμυνα της Τουρκίας εγχώρια οπλικά συστήματα, πρόσθεσε ένα νέο σε αυτά.

Το αντιαεροπορικό σύστημα GÜRZ
Το αντιαεροπορικό σύστημα GÜRZ θα εκτεθεί στην  IDEF 2023 ως το καινοτόμο σύστημα εναέριας και πυραυλικής άμυνας της ASELSAN που προσφέρει χρήση συνδυασμού πυροβόλου και πυραύλων στην αναχαίτιση εχθρικών εναέριων απειλών που πετούν σε πολύ χαμηλό  αλλά και σε χαμηλό ύψους

Το GÜRZ είναι μια θωρακισμένη πλατφόρμα με ελαστικούς τροχούς 8×8 και ξεχωρίζει με τα ανώτερα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του.

Το σύστημα θα λειτουργεί ενάντια σε UAV, ελικόπτερα, πολεμικά αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και πυρομαχικά αέρος-εδάφους, προστατεύοντας  τόσο σταθερές εγκαταστάσεις όσο και  κινούμενα κομβόϊ  από αεροπορικές απειλές.

Με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες πολέμου, αυξήθηκε η ανάγκη για συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας με υψηλή κινητικότητα.

 Χάρη στις ανώτερες δυνατότητες ανίχνευσης, αναγνώρισης και παρακολούθησης στόχων του συστήματος, της προηγμένης αξιολόγησης απειλών και των λύσεων κατανομής όπλων, προσφέρει υψηλή καταστροφική  ικανότητα  έναντι απειλών σε μια οικονομικά αποδοτική αρχιτεκτονική.

Αποτελείται από πυροβόλο όπλο 35 χιλιοστών (Particle Ammunition Family ATOM, HEI, TP), 4 Πύραυλους Air Defense Very Low Altitude, 4 Low Altitude Air Defense Missiles, 4 Active Phased Array (AESA) Search Radar, ραντάρ ελέγχου πυρός, ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες και διασύνδεση δεδομένων.

Ενώ οι πύραυλοι MANPAD όπως το SUNGUR ή το STINGER χρησιμοποιούνται για στόχους πολύ χαμηλού υψομέτρου, ο πύραυλος BOZDOĞAN  θα χρησιμοποιείται ως πύραυλος χαμηλού υψομέτρου.

Οι Τούρκοι αντέγραψαν το Ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S-1;

Οι εικόνες του GÜRZ  και τα χαρακτηριστικά του  δείχνουν την εξόφθαλμη ομοιότητά του  με το Ρωσικό  Pantrsir» , κοινώς οι Τούρκοι  μοιάζει να το αντέγραψαν.

Πως όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Σε άρθρο μας  2,5 χρόνια πρίν με τίτλο, "Οι ΗΠΑ ανέκτησαν το ρωσικό Pantsir S-1 το οποίο αιχμαλώτισαν τουρκόφιλες δυνάμεις στη Λιβύη"  αναφέραμε μεταξύ άλλων ότι:

"Το  αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir S-1  το αγόρασαν  από τη Ρωσία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ),  τα οποία το παρέδωσαν στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον Στρατηγό Khalifa Haftar

Το εν λόγω  σύστημα Pantsir S-1 εγκαταλείφθηκε από από τον LNA μετά την κατάληψη της αεροπορικής βάσης Watiya από αντεπίθεση  του GNA στις 18 Μαΐου.

Στη συνέχεια αυτό στα χέρια του διοικητή της πολιτοφυλακής Μοχάμεντ Μπαχρούν και μεταφέρθηκε σε τουρκική στρατιωτική βάση.

Τελικά οι αμερικανικές δυνάμεις ανέκτησαν το σύστημα Pantsir S-1 τον Ιούνιο από το αεροδρόμιο Zuwara, που βρίσκεται στα δυτικά της Τρίπολης, χρησιμοποιώντας μεταφορικό αεροσκάφος, μετά από φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον πολιτικών αεροσκαφών"

Κοινώς από τις 18 Μαΐου μέχρι την παράδοσή τους στους Αμερικανούς τον Ιούνιο, το Ρωσικό  Pantsir S-1 βρισκόταν σε τουρκική βάση στη Λιβύη, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να το κάνουν φύλλο και φτερό οι Τούρκοι αντιγράφοντάς το δημιουργώντας το GÜRZ , είτε ήταν μέρος της συμφωνίας παράδοσής τους στις ΗΠΑ η απόκτηση τεχνογνωσίας γιαυτό μελλοντικά από την Ουάσιγκτον.