«Έστησαν αστυνομικούς στον τοίχο για να ελέγξουν το… ξύρισμά τους» καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών ΥπαλλήλωνΣφοδρές είναι οι αντιδράσεις των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη κατά του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος αντιστράτηγου Σπυρίδωνος Σκλάβου, καθώς, όπως επισημαίνουν, για μία ακόμη φορά ασχολείται με την εμφάνιση - παράσταση του προσωπικού και συγκεκριμένα με… τρίχες και, μάλιστα, τη στιγμή που έχουν βγει στην επιφάνεια οι παθογένειες της ελληνικής Αστυνομίας, μετά από τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «ενώ τις τελευταίες ημέρες όλοι μας παρακολουθούμε παγωμένοι όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη νοσηρότητα της οπαδικής βίας και τις τεράστιες παθογένειες του Σώματος που υπηρετούμε, για πολλοστή φορά, ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Σκλάβος Σπυρίδων ασχολείται με την εμφάνιση - παράσταση του προσωπικού».

Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι μετά από τις αφόρητες πιέσεις που άσκησε ο κ. Σκλάβος, στην Διοίκηση της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, «άντρες των ομάδων ΟΠΚΕ παρατάχθηκαν για να ελεγχθούν αν είναι ξυρισμένοι και κάποιους τους έστειλαν σπίτι τους για να ξυριστούν καλύτερα». «Δηλαδή αυτό είναι το «ευχαριστώ» στην Υπηρεσία που με την καθοριστική παρέμβασή της, απέτρεψε νέο οπαδικό ραντεβού την επομένη της δολοφονίας του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια», τονίζουν οι αστυνομικοί στην ανακοίνωσή τους.

Σημειώνουν, δε, ότι, «ο κ. Επιθεωρητής, κατά την προσφιλή του συνήθεια, ουδέποτε επισκέφθηκε την συγκεκριμένη Υπηρεσία ώστε να συνομιλήσει με το προσωπικό και να ακούσει τα προβλήματά του. Προφανώς, δεν τον ενδιαφέρει που δεν έχουν οχήματα. Δεν τον ενδιαφέρει που αντί να περιπολούν, είναι ακινητοποιημένοι σε στόχους και εκτεθειμένοι σε παντοειδείς κινδύνους. Δεν τον ενδιαφέρει που ο επιχειρησιακός εξοπλισμός τους είναι διάσπαρτος στα σκαλοπάτια της Υπηρεσίας λόγω έλλειψης υποδομών και χώρων. Δεν τον ενδιαφέρει που η ομάδα "ΔΡΑΣΗ" είναι τόσο υποστελεχωμένη που μόνο η έκφραση "τρεις και ο κούκος" μπορεί να την περιγράψει».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, «αυτό που τον ενδιαφέρει είναι μόνο οι τρίχες και τα τζόκεϊ! Με όλα όσα συμβαίνουν ασχολούνται με "τρίχες", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ας μην απορούμε λοιπόν για ό,τι συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρα δομικό και αποδεικνύεται κάθε μέρα από τη νοοτροπία που επικρατεί στο Σώμα και στην Ηγεσία του. Αυτούς τους διοικούντες επιλέγετε, αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε. Ένα κι ένα κάνουν δυο!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οδηγίες περί κουρέματος, ένδυσης και... μακιγιάζ

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις τον περασμένο Μάιο, είχε προκληθεί «ντόρος» και έντονες αντιδράσεις, μετά τη διαταγή του Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, όπου εφιστούσε την προσοχή στους αστυνομικούς υπαλλήλους να τηρούν τους κανόνες ευρέπειας, δίνοντας συμβουλές ακόμα και για το κούρεμα, το ξύρισμα και το... μακιγιάζ.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης με επιστολή προς τον Αρχηγό του Σώματος αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ανέφερε, τότε, πως «όποιος διαβάσει την εν λόγω διαταγή αισθάνεται ότι βρίσκεται στη δεκαετία του ‘60, σε εποχές που βασίλευε η ανελευθερία και ο αστυνομικός ήταν "κτήμα" του Διοικητή και της Υπηρεσίας».

Μάλιστα, επεσήμαναν ότι είχε προηγηθεί ανάλογη διαταγή κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου όπου ο επιθεωρητής ζητούσε όλοι οι αστυνομικοί να φέρουν την επίσημη στολή, καθώς και «εμμονή» όπως λέγεται από τον ίδιο ανώτατο αξιωματικό για τη δαπάνη αγοράς τζόκεϊ για τους δικυκλιστές των ομάδων ΔΙΑΣ-Ζ, «αδιαφορώντας επιδεικτικά για το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυο αυτές ομάδες πρώτης γραμμής», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και οι αρχαΐζουσες λέξεις που επιλέχθηκαν για τη σύνταξή της, όπως «μύστακας», «παραγναθίδες», «υπογένειο», περιγράφουν μια παρωχημένη νοοτροπία που δεν συνάδει με την σύγχρονη εποχή και τα άλματα που έχει κάνει ο άνθρωπος τον 21ο αιώνα», ανέφεραν οι αστυνομικοί στην επιστολή τους.

«Δηλαδή τι άλλο να περιμένουμε; Μήπως σύντομα θα πρέπει να μας δώσει άδεια η υπηρεσία για να παντρευτούμε; Ή θα επανέλθει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων;», διερωτώνται οι αστυνομικοί.

protothema.gr