ΥΠΕΘΑ: Για τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (UGV) στον ελληνικό στρατό.Ο ΥΠΕΘΑ κ.Νίκος Δένδιας απάντησε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων (UGV) στον ελληνικό στρατό.

«Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει καθορίσει, μέσω της εγκεκριμένης από το ΚΥΣΕΑ Δομής Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2020 – 2034, τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ΕΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων,
με σκοπό την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των ΕΔ. Ειδικότερα, η ενίσχυση των ΕΔ πραγματοποιείται με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις τους, ενώ οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον ανωτέρω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τα άμεσα οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη.

Επί του παρόντος, δεν υφίσταται ενεργοποιημένο πρόγραμμα εξοπλισμών, το οποίο, να αφορά στην προμήθεια μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους (UGV).

Σε κάθε περίπτωση, σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία παρακολουθεί και εξετάζει τις νέες εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα των συστημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων (UGV), στο πλαίσιο αξιολόγησης των πλέον κατάλληλων αμυντικών εξοπλισμών και σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις».