«Μπόνους» έως 4.800€ στους συνταξιούχους-απόστρατους – Ποιους αφορά – Τι προβλέπεταιΑφορά όσους εργάζονται με ετήσιες αποδοχές έως 20.000 ευρώ, λόγω κατάργησης του πέναλτι στη σύνταξη - Τι προβλέπει η τελική διάταξη

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Κλείδωσε» και θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου η ευεργετική διάταξη για τους απασχολούμενους συνταξιούχους-απόστρατους, την οποία έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ». Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι όταν ένας συνταξιούχος απασχολείται, παρακρατείται από τον e-ΕΦΚΑ το 30% της σύνταξής του. Από 1-1-2024 συνταξιούχοι-απόστρατοι που εργάζονται θα λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης τους, χωρίς να επιβαρύνονται με τη μηνιαία μείωση των αποδοχών τους κατά 30%.

Έτσι, με ετήσιο όφελος από 2.400 ευρώ έως 4.800 ευρώ θα βρεθούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 20.000€ με την αναμόρφωση του καθεστώτος απασχόλησης των συνταξιούχων από τη 1-1-2024. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους από το πρώτο ευρώ και όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορά 50% αυξημένη με ανώτατο πλαφόν τα 413,76 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η νέα ασφαλιστική νομοθεσία αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους συνταξιούχους-απόστρατους, όχι μόνο γιατί θα αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αλλά και γιατί θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα. Μια δεύτερη παρέμβαση θα αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του από τον ΕΦΚΑ με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Τονίζεται ότι η διάταξη του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι-απόστρατοι να χάνουν τη μηνιαία προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 115 ευρώ για επιπλέον απασχόληση πέντε ετών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4670/2020), οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

• Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

• Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.