Είμαστε κοντά σε νέο στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε ΗΠΑ-Τουρκία-Ότι έγινε στην Συρία θα πρέπει να κάνουμε στο ΑιγαίοΜ.Ρούμπιν: Εάν η Τουρκία επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν στο ψαχνό

H κατάρριψη του τουρκικού UCAV ANKA S από τις ΗΠΑ, δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά το αποτέλεσμα σοβαρής υπόγειας σύγκρουσης Άγκυρας και Ουάσιγκτον στο συριακό έδαφος, ενώ θα έχουμε και συνέχεια πιθανόν το επόμενο διάστημα.

Χθες είχαν επικοινωνία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λ.Ώστιν με τον ομόλογο του Γ.Γκιουλέρ για το σοβαρό περιστατικό που έλαβε χώρα στην Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε με διπλωματικό τρόπο στον Γκιουλέρ, ότι οι Σύριοι Κούρδοι δεν θεωρούνται “τρομοκράτες” για τις ΗΠΑ, αλλά σύμμαχοι, τηρώντας για τα υπόλοιπα τα προσχήματα με το ζόρι.

Όταν τουρκικό ANKA πλησιάζει μια αμερικανική στρατιωτική βάση στα 500 μέτρα και όλοι οι στρατιώτες καλύπτονται για τυχόν επίθεση, η κατάρριψη του είναι φυσικό επόμενο.

Κάποιοι θεωρούν ότι οι Τούρκοι δοκίμασαν την αμερικανική υπομονή, και κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι ήταν τυχαίο.       

Αμερικανός ειδικός ερωτά “Εάν η Τουρκία επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία πώς πρέπει να απαντήσουν οι ΗΠΑ;”
Σύμφωνα με τον Μ.Ρούμπιν και άρθρο του: “Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα μια  έμπνευση για το μέλλον.

Για να σταματήσει η εθνοκάθαρση στην Συρία, οφείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν όλους τους συμμάχους τους να αμυνθούν από καθεστώτα δικτατόρων που χρησιμοποιούν drones.

Λίγες μέρες πριν το Αζερμπαϊτζάν εξαλείψει τον θύλακα των γηγενών Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον χάρτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιούρι Κιμ δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι «Δεν θα ανεχτούμε καμία επίθεση στον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Η πρόθεση όμως γενοκτονίας των Αζέρων ήταν ξεκάθαρη. Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν φορούσαν περιβραχιόνια με την εικόνα του Ενβέρ Πασά, του εγκέφαλου της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, και το σύνθημα «Μην τρέχετε τους Αρμένιους, θα πεθάνετε απλώς από εξάντληση!».

Όταν οι Αζέροι κατέλαβαν το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μια πόλη ιστορικά εξ ολοκλήρου αρμενική, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έδωσε σε έναν δρόμο το όνομα του Ενβέρ Πασά.

Για τους Αρμένιους, η σύλληψη των Αρμενίων πολιτικών ηγετών της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν έχει προφανείς παραλληλισμούς με τις συλλήψεις, και τις επακόλουθες εκτελέσεις διακεκριμένων Αρμενίων ηγετών το 1915, ένα γεγονός που οι μελετητές λένε ότι σηματοδότησε την αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ενώ αυξανόμενος αριθμός μελών του Κογκρέσου διαμαρτύρονται ή υπογράφουν επιστολές απαιτώντας δράση, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει ελάχιστα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους Αρμένιους ή να τιμωρήσει το Αζερμπαϊτζάν για συστηματική παραβίαση κάθε διπλωματικής συμφωνίας και εκεχειρίας που υπέγραψαν.

Η μονομερής δράση δικαιολογεί τη μονομερή αντίδραση, έστω και καθυστερημένη για δεκαετίες, ενώ η ατιμώρητη εθνοκάθαρση σηματοδοτεί τη χρησιμότητά της στους επιτιθέμενους.

Έτσι είναι τώρα με την Τουρκία. Την 1η Οκτωβρίου 2023, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που συνδέονται με ένα παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκαν στην μπροστινή πύλη του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, τραυματίζοντας δύο Τούρκους στρατιώτες.

Αν και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία, η επίθεση σημειώθηκε μετά από ένα χρόνο σχεδόν καθημερινών τουρκικών διασυνοριακών επιθέσεων σε Κούρδους.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε δηλώνοντας πιθανούς στόχους όλες τις τοποθεσίες που συνδέονται με το PKK και YPG (Μονάδες Λαϊκής Άμυνας) καθώς και τις ενεργειακές υποδομές.

Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει ορισμένες τοποθεσίες στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Η απειλή για βομβαρδισμό μη στρατιωτικών και οικονομικών υποδομών συνιστά συλλογική τιμωρία, που είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Δεδομένης της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων το YPG είναι μέλος, αυξάνεται το διακύβευμα ότι η Τουρκία μπορεί να στοχεύσει άμεσα πλέον αμερικανικά στρατεύματα.

Αυτό δεν είναι θεωρητικό πρόβλημα. Στις 7 Απριλίου 2023, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν μια νηοπομπή που μετέφερε Ιρακινούς Κούρδους, SDF και Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις.

Η επίθεση δεν ήταν απλώς μια προειδοποίηση, αλλά μια θανατηφόρος πρόθεση.

Τοπικοί αξιωματούχοι μου είπαν ότι ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί δεν πέθαναν ήταν ότι το έδαφος ήταν πιο λασπωμένο από το συνηθισμένο, επιτρέποντας στις βόμβες να διεισδύσουν βαθιά στο έδαφος πριν εκραγούν.

Στις 5 Οκτωβρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κατέρριψαν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που θεώρησαν απειλή.

Ένα τέτοιο περιστατικό εντός του ΝΑΤΟ είναι σπάνιο. Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τους Σύριους Κούρδους συμμάχους τους, όπως ο Λευκός Οίκος εγκατέλειψε τους Αρμένιους.

Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σιωπούν σχετικά με την τουρκική εθνοκάθαρση του Αφρίν μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω την Άγκυρα.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την προθυμία να αποκηρύξει τους Κούρδους έκανε τον Ερντογάν να πιστέψει ότι η αμερικανική αποφασιστικότητα είναι ανύπαρκτη.

Θα ήταν ανόητο όμως να το πιστέψει ( ο Τούρκος πρόεδρος).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμάχησαν με τους Σύριους Κούρδους  ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος που υποστήριζε η Τουρκία εκείνη την εποχή.

Η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι Σύριοι Κούρδοι έχουν αποδείξει την αφοσίωση τους την στιγμή που η Τουρκία δεν το έκανε.

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, μια απειλή που θα αυξανόταν εάν η Τουρκία κατανικήσει τους Κούρδους.

Το ρατσιστικό μίσος του Ερντογάν για τους Κούρδους αγνοεί επίσης το προφανές για όσους έχουν επισκεφθεί την Αυτόνομη Διοίκηση των Κούρδων της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, ότι αν και απέχει πολύ από το τέλειο, είναι εντυπωσιακό τι έχουν πετύχει τόσα πολλά με τόσο λίγους πόρους.

Οι κάτοικοι, Κούρδοι, Άραβες και άλλοι, απολαμβάνουν μεγαλύτερες ελευθερίες από τους ομολόγους τους στη Συρία, την Τουρκία ή σε περιοχές του Ιρακινού Κουρδιστάν υπό τον έλεγχο της οικογένειας Μπαρζανί.

Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να προσπαθήσει να εισβάλει ξανά.

Καθώς η Τουρκία επιδιώκει να καθαρίσει εθνοτικά τη βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μου λένε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν απαιτεί το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης και επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων του.

Η Τουρκία μπορεί να ελπίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απλώς θα αδιαφορήσουν, αλλά αυτό δεν πρέπει να το κάνουν.

Η σημερινή κατάρριψη ενός τουρκικού drone θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα μια υπενθύμιση για το μέλλον.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να ενημερώσει την Άγκυρα: Εάν ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αεροσκάφος ή ελεύθερος σκοπευτής στοχεύσει έναν Αμερικανό, κάθε Τούρκος στη Συρία και το Ιράκ θα έχει έναν στόχο στην πλάτη του”, κατέληξε ο ίδιος.

Απλά θα πρέπει να αναμένουμε το επόμενο επεισόδιο στην Συρία ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους, διότι αυτό  θα λάβει χώρα σχεδόν σίγουρα το επόμενο διάστημα.