Έρχονται δυσμενή μέτρα για τα στελέχη των Ενόπλων ΔυνάμεωνΗ ΠΟΕΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα φορά, προειδοποιώντας για δυσμενή μέτρα που βρίσκονται ήδη καθ' οδόν για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς και καλεί σε συστράτευση για την αντιμετώπιση του επικείμενου Αρμαγεδδώνα, όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος αναμένεται να χτυπήσει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας των στελεχών των ΕΔ: οικονομικά, ασφαλιστικά, σταδιοδρομικά, συνταξιοδοτικά κλπ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται με την ανακοίνωση, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετά μέτρα έχουν βρει υποστηρικτές κατά το παρελθόν και το ερώτημα που θέτει είναι αν η υποστήριξη αυτών των θέσεων ήταν εσφαλμένη, προϊόν άγνοιας ή σκόπιμη.

Προειδοποιεί και υπενθυμίζει τα παρακάτω:

• Στα εν όψει υπάρχει σχέδιο για αλλαγή του υφιστάμενου σταδιοδρομικού νόμου με αύξηση πραγματικών ετών υπηρεσίας κατά πέντε (5) έτη και συγκεκριμένα από τα 35 που ισχύει, στα 40.

Επακόλουθο του ανωτέρω νόμου θα είναι οι επιμηκύνσεις των ετών παραμονής σε συγκεκριμένους βαθμούς, για όλες τις προελεύσεις και υφιστάμενες καταστάσεις (και προφανώς με κάποια οριζόντια γραμμή), με όλα όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εξυπακούεται ότι τα υφιστάμενα προβλήματα των ηλικιακών ορίων που σχετίζονται με το ΝΔ 445/1974 αναμένεται να οξυνθούν.

• Προγραμματίζεται νέο μισθολόγιο στο πνεύμα της «‘‘προσαύξησης’’ στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας» προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση και με το νέο σταδιοδρομικό πλαίσιο. Εν λόγω μισθολόγιο αναμένουμε να φέρει ονομαστικές (μικτές) αυξήσεις με πραγματικές μειώσεις (έμμεσες και άμεσες), ακριβώς όπως έγινε και με την προαναφερθείσα «προσαύξηση».

• Αναμένεται (πιθανώς σύντομα) η κατάθεση νόμου που θα επιχειρεί να ενοποιήσει τα Μετοχικά Ταμεία σε ένα, συνδυάζοντας δύο αιτήματα: αφενός συγκεκριμένους φορείς αποστράτων που ζητάνε ενοποίηση, αφετέρου την έτερη Ομοσπονδία που ζητάει επικουρική ασφάλιση. Εν λόγω αιτήματα σχετίζονται διότι ο ν.4808/2021 δεν αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συνδυαστεί η μετοχική σχέση με την επικουρική σύνταξη. Προς αποφυγή παρερμηνειών και επειδή ήδη καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι με την ενοποίηση θα ωφεληθούν τα στελέχη του ΣΞ τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ΕΛΟΑΣ και το ΒΟΕΑ, γνωρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, σύμφωνα με όσα διαφαίνονται, οι μόνοι που μετά βεβαιότητας δεν πρόκειται να ωφεληθούν θα είναι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί λόγω της μη εισέτι επίλυσης των παθογενειών που επί σειρά ετών φέρονται να ταλαιπωρούν το ΜΤΣ.

• Κατά τη συζήτηση στη Βουλή με τους φορείς στο πλαίσιο της ψήφισης του ν.5036/2023 του Υπ. Οικονομικών, ο πρόεδρος της έτερης Ομοσπονδίας εξέφρασε ρητά θέση υπέρ του κατακερματισμού (άρα κατάργηση) του Επιδόματος Στόλου, υπεραμυνόμενος με αυτό τον τρόπο των έμμεσων περικοπών που υπέστη το προσωπικό του ΠΝ, αντί να συνταχθεί με την ΠΟΕΣ απαιτώντας τη θέσπιση πρόσθετων επιδομάτων.

• Κατά τους προηγούμενους μήνες και πριν την ψήφιση του ν.4997/2022 (άρθρο 23), η έτερη Ομοσπονδία ζητούσε επιτακτικά τη θέσπιση ασφάλισης 5 ετών στο διπλάσιο, δήθεν διότι δεν υπήρχε σχετική πρόνοια. Αυτό φυσικά ήταν αναληθές διότι το πρόβλημα είχε επιλυθεί με το άρθρο 11 του ν. 4609/2019, το οποίο όμως δεν εφαρμοζόταν. Τελικώς η ευεργετική διάταξη του νόμου αντικαταστάθηκε με δυσμενέστερη.

• Μια ακόμα πάγια απαίτηση της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι η έκδοση ΠΔ για εναρμόνιση των ημερησίων αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας υπό τους ιδιαίτερα δυσμενείς όρους του μνημονιακού νόμου 4336/2015, ο οποίος αυστηροποιεί τις συνθήκες και ελαχιστοποιεί του δικαιούχους.

• Προσφάτως, ως αποκαλύψαμε, η έτερη Ομοσπονδία νομιμοποίησε διά της δημοσιοποιήσεως ένα κυριολεκτικώς ανύπαρκτο non paper αναφορικά με το μείζον πρόβλημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ, το οποίο ατυχώς κατέστησε ως «πρόταση» στο τραπέζι των συζητήσεων.

• Διαφαίνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει η πάγια θέση της έτερης Ομοσπονδίας για δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών (όχι με την υφιστάμενη έννοια), το οποίο διά της δημιουργίας Πανεπιστημίου ΕΔ θα σηματοδοτήσει την κατάργηση όλων των ΑΣΣΥ. Εν λόγω απόφαση, εάν υλοποιηθεί από την πολιτική Ηγεσία, θα συμπαρασύρει συνολικά τους Υπαξιωματικούς (ιδίως εν όψει σχεδιαζόμενου σταδιοδρομικού νόμου) ανεξαρτήτως προελεύσεως με όσα αυτό συνεπάγεται, όπως το μισθολόγιο που είναι συνδεδεμένο με τη σταδιοδρομία.

• Αναφορικά με την απασχόληση στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το αίτημα της έτερης Ομοσπονδίας για διάθεση (γενικώς) εξειδικευμένου προσωπικού, δήθεν για την «αμεσότερη εκκαθάριση των συσσωρευμένων Στρατιωτικών συντάξεων», βάζοντας με αυτό τον τρόπο πλάτη στην ανεξέλεγκτη απασχόληση των στρατιωτικών σε οποιοδήποτε κενό του κρατικού μηχανισμού, όταν η υποστελέχωση στις ΕΔ δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο.

Υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το παρελθόν η έτερη Ομοσπονδία είχε ζητήσει την επέκταση εφαρμογής του μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε περισσότερους εργαζόμενους στο πλαίσιο «ισότιμης» αντιμετώπισης, ενέργεια που όπως όλοι θυμόμαστε οδήγησε σε απολύσεις οι οποίες απετράπησαν στις ΕΔ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λόγω απόφασης του ΣτΕ που αφορούσε «τρίτους».

• Υπενθυμίζουμε τέλος, την απόρριψη του «δικαστικού ακτιβισμού» και κατ’ επέκταση την εναντίωση στις διεκδικήσεις των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων μας, ως είχε σχολιαστεί με άνευ ημερομηνίας ανακοίνωση του Προέδρου της έτερης Ομοσπονδίας, ενώ είχε υποστηριχθεί με παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων που είχαν εκφράσει την ευαρέσκειά τους την αποτροπή του προσωπικού. Εν λόγω θέση ουδέποτε αναιρέθηκε ρητώς αν και αναγνωρίζουμε ότι υφίστανται σημάδια σιωπηρής μεταστροφής της, ακολουθώντας την ΠΟΕΣ στο δρόμο των δικαστικών διεκδικήσεων.

Θεωρούμε αναμενόμενο η Κυβέρνηση να επιχειρεί να ασκεί την οικονομική της πολιτική έμμεσα ή άμεσα εις βάρος των στελεχών των ΕΔ. Το έχει δηλώσει ανοικτά εξάλλου. Υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το παρελθόν έχουμε αποκαλύψει ότι, στο πλαίσιο των αδιαμφισβήτητων οικονομικών στενοτήτων, η κυβέρνηση κάνει διαρκώς διαχείριση δαπανών εκ των έσω (βλ. απολύσεις προσωπικού για να προσληφθεί νέο, υπέρμετρες περικοπές που βαφτίζονται «παροχές», αυξανόμενη μη / πλημμελώς αποζημιούμενη εργασία, μη αναγνώριση υπερωριών κλπ). Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι να υπάρχουν στρατιωτικοί που βάζουν πλάτη στον ήδη υλοποιούμενο γενικότερο Αρμαγεδδώνα και μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις.