Η Σουηδία στις καλένδες, τα F-35 στην Αθήνα «Πετάνε» προς Ελλάδα τα αμερικανικά F-35Σήμερα θα αρχίσω με μια είδηση που έρχεται πέραν του ατλαντικού. Το θέμα της Σουηδίας μετά την έως τώρα άρνηση της Τουρκίας να άρει το βέτο για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, πέρασε όπως φαίνεται στις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις καλένδες, ή εάν θέλετε παραμένει στάσιμο. Αντιθέτως οι Αμερικανοί αποστέλλουν στην Αθήνα το Letter Of Agreement (LOA) του αμερικανικού Κογκρέσου για τα ελληνικά  F-35.

Η αλήθεια είναι ότι άργησε κάπως να έρθει, αφού στην Αθήνα το περίμεναν μετά  τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές, και εν συνεχεία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Αλλά μετά την αρνητική στάση που εξακολουθεί να έχει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο  ΝΑΤΟ, το LOA (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές)«αποστέλλεται στην Αθήνα, εντός του έτους ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 20+4 υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς.

Εκείνο που μου ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, είναι ότι παρά την καθυστέρηση η χώρα μας δεν έχασε την σειρά της στην γραμμή παραγωγής (βρισκόμαστε στην 8η θέση και το πρώτο θα παραδοθεί, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία, το 2028) και ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε συνέδεσε την αγορά των F-35 με την πιθανή αγορά και αναβάθμιση F-16 από  την Τουρκία.

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ