Ο Αμερικανικός Στρατός αποσύρει 157 UH-60A/L Black Hawk, ευκαιρία για την Ελλάδα να αποκτήσει και να αναβαθμίσει ελικόπτερα που θέλει με προσιτό κόστοςΣύμφωνα με δηλώσεις του Στρατηγού Mac McCurry, Διοικητής του Aviation Center of Excellence του Αμερικανικού Στρατού, στην αμυντική ιστοσελίδα «DefenseNews», ο Αμερικανικός Στρατός θα αποσύρει 157 μεταφορικά αεροσκάφη UH-60A/L Black Hawk ή 7,5% του συνολικού στόλου, καθώς προετοιμάζεται να εντάξει σε υπηρεσία το διάδοχο ελικόπτερο. Ο McCurry δήλωσε ότι αυτή η κίνηση θα βοηθήσει τον Αμερικανικό Στρατό να βελτιστοποιήσει το στόλο μεταφορικών ελικοπτέρων που διαθέτει και να δημιουργήσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για το διάδοχο των UH-60 Black Hawk, που δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft). Υπενθυμίζουμε ότι το 2022 ο Αμερικανικός Στρατός επέλεξε το V-280 Valor, της Textron-Bell, ως τον αντικαταστάτη των UH-60 Black Hawk, από τις αρχές του 2030 και μετά.

Όπως δήλωσε ο McCurry, μετά το 2001, λόγω και των πολεμικών αναγκών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο Αμερικανικός Στρατός αύξησε τον στόλο των UH-60 Black Hawk κατά 329 ελικόπτερα (από τα 1.806 στα 2.135). Ωστόσο, σήμερα οι επιχειρησιακές απαιτήσεις είναι μικρότερες και δεν χρειάζονται τόσα πολλά. Έτσι πάρθηκε η απόφαση μείωσης της οροφής στα 1.978 ελικόπτερα. Τα 157 ελικόπτερα που θα αποσυρθούν θα είναι τα παλαιότερα σε ηλικία, λίγα της έκδοσης UH-60A Black Hawk με τα περισσότερα να είναι της έκδοσης UH-60L Black Hawk. Τα UH-60L Black Hawk παρήχθησαν/αναβαθμίστηκαν την περίοδο 1989-2007 και είναι ελικόπτερα της έκδοσης «Α», αναβαθμισμένα με κινητήρες T700-GE-701C, βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης της κίνησης και βελτιωμένα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Σύμφωνα με τον McCurry η απόσυρση των 157 παλαιότερων UH-60A/L Black Hawk θα μειώσει τη μέση ηλικία του στόλου των συγκεκριμένων ελικοπτέρων και επίσης θα μειώσει τη συνολική οικονομική επιβάρυνση για την υποστήριξη τους. Τα αποσυρόμενα ελικόπτερα θα διατεθούν προς πώληση, μέσω προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales), και με κόστος περίπου $ 2 εκατομμύρια ανά ελικόπτερο. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το χρόνο κατά τον οποίο θα ξεκινήσει η απόσυρση τους, αλλά είπε ότι αυτό θα γίνει αφού πρώτα τεχνικοί των υπηρεσιών Program Executive Office Aviation και Army Aviation and Missile Command, εξετάσουν τα εν υπηρεσία ελικόπτερα, των υπό απόσυρση εκδόσεων, και αποφασίσουν ποια θα είναι τα 157 ελικόπτερα που τελικά θα αποσυρθούν από την υπηρεσία.

Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή έχει άμεσο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, δεδομένης της πρόθεσης της χώρας μας να αποκτήσει 35 ελικόπτερα του τύπου. Λίγες ημέρες πριν, στις 15 Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έγκριση πώλησης 35 UH-60M Black Hawk στην Ελλάδα, δυνητικού κόστους $ 1,95 δισεκατομμυρίων (ελικόπτερα, οπλισμός, υλικά και υπηρεσίες υποστήριξης). Η απόφαση απόσυρσης των 157 UH-60A/L Black Hawk των Αμερικανών θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα τα 35 ελικόπτερα που θέλει (ίσως και περισσότερα), τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε UH-60V Black Hawk, που είναι πολύ κοντά στο επίπεδο UH-60M Black Hawk, έτσι ώστε να παραμείνουν ικανά. Κάτι τέτοιο θα μείωνε πολύ τη συνολική επιβάρυνση για την Ελλάδα, καθώς το κόστος αναβάθμισης των UH-60L Black Hawk σε UH-60V Black Hawk είναι μικρό.

Το συλλογή αναβάθμισης «V» αναπτύχθηκε ειδικά για τα ελικόπτερα της έκδοσης «L», προκειμένου να παραμείνουν ικανά και να επεκταθεί το όριο επιχειρησιακής ζωής τους. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των αναλογικών συστημάτων των «L» με ψηφιακά συστήματα, την αναβάθμιση του κινητήρα στο επίπεδο T700-GE-701D (αυξημένη ισχύς), την εγκατάσταση νέων συστημάτων επικοινωνιών και την εγκατάσταση του συστήματα διασύνδεσης ανθρώπου και μηχανής (PVI : Pilot-Vehicle Interface) των ελικοπτέρων της έκδοσης «Μ». Ουσιαστικά, η συλλογή αναβάθμισης «V» αναβαθμίζει τα «L» σε επίπεδο πολύ κοντά με τα ελικόπτερα της έκδοσης «Μ» (τη συλλογή αναβάθμισης «V» έχει ήδη υιοθετήσει ο Αμερικανικός Στρατός).

Ως προς το κόστος αναβάθμισης ενός (1) UH-60L Black Hawk στο επίπεδο UH-60V Black Hawk, το ενημερωτικό έγγραφο «Exhibit P-40, Budget Line Item Justification: PB 2020 Army» (Μάρτιος του 2019) του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (δείτε ΕΔΩ) αναφέρει ότι για την περίοδο 2018-2024 υπάρχει προγραμματισμός αναβάθμισης 212 UH-60L Black Hawk στο επίπεδο UH-60V Black Hawk με συνολικό κόστος $ 1.068.470.000, δηλαδή $ 5.040.000 ανά ελικόπτερο. Με άλλα λόγια η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ την αγορά 35 μεταχειρισμένων UH-60L Black Hawk και στη συνέχεια να τα αναβαθμίσει σε UH-60V Black Hawk με κόστος μόλις $ 246,4 εκατομμύρια, δηλαδή με κόστος μόλις στο 12,6% του δυνητικού κόστους αγορά των 35 νέων UH-60M Black Hawk.

Πιστεύουμε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα 157 UH-60A/L Black Hawk είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα. Το κόστος απόκτησης των $ 2 εκατομμυρίων ανά ελικόπτερο είναι προσιτό, όπως προσιτό είναι και το κόστος αναβάθμισης των $ 5.040.000 ανά ελικόπτερο. Πριν σπεύσουμε να υπογράψουμε δαπάνη ύψους $ 1,95 δισεκατομμυρίων, αξίζει να εξετάσουμε την περίπτωση της απόκτησης και αναβάθμισης μεταχειρισμένων UH-60 Black Hawk, ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από πλευράς κόστους, λύση. Έτσι και ελικόπτερα μπορούμε να αποκτήσουμε, απολύτως αναγκαία για τη χώρα, και μεγάλο κόστος να μην πληρώσουμε. Πιστεύουμε, ότι πρόκειται για μια ευκαιρία που πρέπει τουλάχιστον να αξιολογηθεί άμεσα από τη χώρα μας.